in ,

Drama unei familii spaniole care a crescut o fetiță română abandonată: ”Am crescut-o ca pe fiica mea, iar acum vor s-o trimită în România”

O familie din Spania a contestat, luni 19 iunie, în justiție decizia Serviciilor Sociale din cadrul Guvernului local al Comunităţii autonome Castilla y Leon, prin care o fetiță de doi ani și jumătate, de origine română, abandonată de părinții naturali, urmează să plece în țara de origine după ce autoritățile au acordat tutela bunicii paterne, scrie INFOROES, publicație românească din Spania.

Judecătoria numărul șapte din Burgos a anunțat, marți, 20 iunie, că suspendă, pentru moment, plecarea micuței în România. A fost ordonată deschiderea unei anchete pentru a se analiza dacă procedura de încredințare a minorei, bunicii paterne  a fost una corectă.

Minora a ajuns în grija familiei Gil Ochoa, din localitatea Medina de Pomar, provincia Burgos, când avea două luni. Ea a fost dată în plasament după ce ambii părinți biologici nu au reușit să ajungă la un acord privind îngrijirea copilului.

„În mai multe rânduri ne-am întâlnit cu părinții biologici în speranța că vom reuși reunificarea familiei. Încercările noastre au eșuat, fapt pentru care le-a fost retrasă definitiv tutela minorei”, a explicat Marian Paniego, asistentul social teritorial care s-a ocupat de caz.

Asistentul social afirmă că autoritățile au căutat rude apropiate ale micuței în Spania, dar fără succes. A fost aleasă soluția ca fetița să fie dată în îngrijire bunicii paterne, care locuiește în România, la recomandarea tatălui biologic”.

„România nu este semnatară a Convenției de la Haga privind protecția infantilă, iar acest lucru face ca adopția să fie considerată ultima soluție, a precizat Marian Paniego.

Deși autoritățile iberice consideră că acest caz este unul „normal” și că „procedura a fost îndeplinită”, familia adoptivă a fetiței „se îndoiește  că bunica se va descurca cu copilul”.

„Avea două luni când am luat-o”, povestește mama adoptivă, Theresa Ochoa,  „am crescut-o ca pe fiica mea. Iar acum vor s-o trimită în România fără să ni se dea niciun fel de explicații. La cum au decurs lucrurile avem motive să ne îndoim că fetiței îi va fi bine în noua familie. Bunica paternă niciodată nu s-a arătat interesată în a obține custodia fetiței. Serviciile Sociale au presat-o până a acceptat tutela”.

„Ne-au chemat joia trecută (n.red. 15 iunie) și ne-au comunicat că fetița va pleca spre România într-o săptămână. Deși am cerut explicații nu ni s-a răspuns.Suntem îngrijorați pentru micuță, și cerem doar să ni se garanteze că va fi bine”, spun soții Gil Ochoa.

Conform publicației Burgos Conecta „Ambasada României din Regatul Spaniei a emis o serie de rapoarte în care se garantează faptul că bunica are capacitatea de a lua fetița în grijă și nu au fost găsit niciun indiciu privind eventuale riscuri pentru minor”.

„Raportele autorităților române mai specifică faptul că fetița se poate integra în noua familie fără probleme,  fiind în permanență supravegheată de Serviciile Sociale”, mai scrie Burgos Conecta.

Deși nu li se dau multe explicații, părinții adoptivi nu cred nimic din ceea ce li se spune. Pentru a-și susține cauza, ei au inițiat o campanie în Change.org în care acuză „Serviciile Sociale din Burgos de corupție”.

Vom merge până la final. Ne vom folosi de orice variantă posibilă pentru ca fetița să nu plece în România până nu vom fi asigurați că-i va fi bine acolo. Vreau să o însoțim până la casa bunicii și apoi să ținem legătura cu ea. De asemenea vom cere ca lunar să vedem rapoartele asistentului social căruia îi va fi încredințat cazul. Nu vrem să rămânem noi cu copilul, vrem doar să ne asigurăm că nu va ajunge într-un orfelinat”, a declarat Theresa Ochoa, mama adoptivă.

sursa: INFOROES, publicație românească din Spania

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Grav accident de muncă pe un șantier de pe A14, muncitor român transportat cu elicopterul la spital

Teroare pentru o familie de români din Padova, amenințări și svastici zgâriate pe mașină: ”Trăiască Ducele”