in

Filmul documentar Nicolae Iorga, la Universitatea din Padova, Complexul «Beato Pellegrino»

ItaliaFilmul documentar Nicolae Iorga, la Universitatea din Padova. Cu prilejul Zilei Tratatului de la Trianon şi a 152 de ani de la naşterea marelui istoric român Nicolae Iorga, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Trinitas TV, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova şi Societatea de Studii Româneşti «Miron Costin» vor organiza, luni 5 iunie 2023, de la ora 17,00, în Aula 7 a Complexului Universitar «Beato Pellegrino» al Universităţii din Padova, o manifestare culturală menită a reliefa aspecte relevante din viaţa şi activitatea marelui istoric român.

Filmul documentar Nicolae Iorga, la Universitatea din Padova

Astfel, după cuvântul introductiv al Prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, titularul Catedrei de Limba şi literatura română de la Universitatea din Padova, va fi proiectat filmul documentar Nicolae Iorga, 35 min., o producţie Trinitas TV, realizatori: Mihaela Natalia Poenaru şi Petru Mihalea.

În încheierea proiecţiei filmului documentar, va fi prezentată poziţia lui Nicolae Iorga, în calitate de Preşedinte al Camerei Deputaţilor, până în martie 1923, în privinţa dreptului la autodeterminare al românilor din Transilvania şi eforturile sale pentru susţinerea politică a delegaţiei române care negocia încheierea Tratatului de la Trianon.

Realizatorii vor prezenta atât temeiurile realizării documentarului, cât şi soluţiile tehnice ce au condus la elaborarea peliculei. Discuţiile vor fi deschise publicului, care va putea adresa întrebări invitaţilor, atât despre realizarea filmului documentar, cât şi referitoare la susţinerea acordată de marele istoric plenipotenţiarilor români care au negociat Tratatul de la Trianon, prilej de a sublinia contribuţia culturală şi politică a lui Nicolae Iorga la consfinţirea Marii Uniri prin prevederile complementare ale tratatului.

Nicolae Iorga a fost una dintre cele mai importante şi prolifice personalităţi cultural–ştiinţifice române

El a fost autorul unei vaste opere, în care a abordat nenumărate aspecte ale istoriei şi culturii naţionale şi universale. Ca om politic şi cărturar, Iorga a fost un protagonist al vieţii parlamentare, dar şi ctitor al unor aşezăminte culturale şi instituţii de cercetare, punându-şi amprenta asupra organizării şi funcţionării a numeroase instituţii, contribuind determinant la dinamizarea culturii şi ştiinţelor istorice din România.

Filmul redă aspecte din viaţa şi activitatea lui Nicolae Iorga prin imagini şi dialoguri prilejuite de experienţa unui vizitator care trece pragul Muzeului Memorial „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte. Vizitatorul, întruchipat de actorul Karl Baker, de la Teatrul Nottara din Bucureşti, însoţeşte adeseori întrebările sale cu citate din scrierile şi discursurile marelui savant român, devenind astfel parte activă a naraţiunii.

Filmul documentar contribuie la ilustrarea şi mai buna cunoaştere a bogatei şi variatei activităţi a istoricului şi omului de cultură Nicolae Iorga şi constituie un binemeritat omagiu faţă de fondatorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, la 152 de ani de la naşterea marelui istoric român şi cu prilejul Zilei Tratatului de la Trianon, tratat care a reprezentat îndeplinirea dezideratelor naţionale pentru care Iorga militase pe plan cultural şi politic încă din perioada tinereţii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Terni jefuiește patru femei tâlhar român

Terni, jefuiește patru femei: tâlhar român identificat și arestat după un video făcut de una dintre victime

Mort subit în timp ce juca tenis

S-a prăbușit în timp ce juca tenis cu prietenii, a murit la 54 de ani: șoc în Teramo