in

Patriarhul Daniel: Orice unire este mare şi măreaţă şi orice dezbinare este un rău şi o pierdere

"Orice unire este mare şi măreaţă şi orice dezbinare este un rău şi o pierdere", a afirmat, marţi, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în cuvântul rostit după slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea Unirii Principatelor Române, oficiată în Catedrala Patriarhală.

"Orice unire este mare şi măreaţă şi orice dezbinare este un rău şi o pierdere. Deci astăzi, în ziua de pomenire a făuritorilor Unirii din 1859, noi mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile Unirii, respectăm memoria celor care au contribuit – cler, oameni politici şi popor – la Unirea Principatelor, dar, în acelaşi timp, trebuie să învăţăm să lucrăm pentru unire şi pentru demnitate. Numai un popor unit este un popor demn, un popor care are o forţă spirituală. Unirea aceasta trebuie să fie făcută mai întâi în cugetare şi în simţire, cum spunea Mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti şi apoi în faptele unităţii naţionale", a spus patriarhul. Întâistătătorul BOR a rugat pe bunul Dumnezeu "să ne ajute să cultivăm nu numai darul libertăţii, ci şi darul unităţii".

"Când libertatea este responsabilă, ea ajunge la unitate naţională, la unitatea comunităţii şi la unirea necesară creşterii valorilor spirituale şi progresului nostru material", a mai spus înaltul ierarh ortodox.

Patriarhul Daniel a evocat "Ceasurile Unirii pe Dealul Mitropoliei", binecuvântate şi susţinute de rugăciunea Bisericii, momentele de alegere a unui singur domn în Moldova şi Ţara Românească, încheiate cu jurământul depus de Alexandru Ioan I, în chiar Catedrala Patriarhală, cu reformele noului domn, benefice ţării şi Bisericii, desăvârşite mai târziu, cu obţinerea Independenţei şi, după ce România a devenit Regat, cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Un Te Deum de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea Unirii Principatelor Române, act măreţ din istoria poporului român, a fost oficiat, marţi, de patriarhul Daniel, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală. Cu prilejul aniversării a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859), la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi: domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Ţării Româneşti, Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române, care a avut loc pe Dealul Patriarhiei, într-o clădire a Bisericii situată lângă Catedrala mitropolitană de atunci, la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie semnificativă.

La recomandarea Patriarhiei Române adresată clerului ortodox, în toate eparhiile ortodoxe româneşti din ţară şi străinătate au fost oficiate rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu şi de pomenire a înfăptuitorilor Unirii Principatelor Române.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristian Diaconescu, noul ministru de Externe, a depus jurământul

Lucia şi Adina, proprietarele unei cofetării româneşti: „E nevoie de târguri de profil”