in

Tenorul Alin Stoica, marele câștigător al premiului ”Luciano Pavarotti” de la Sarzana. Va cânta alături de Domingo si Carreras la Arenele din Verona

Opera Națională București a fost reprezentată cu mare onoare în Italia, la Concursul Internațional pentru Tinerii Artiști Lirici din cadrul ”Sarzana Opera Festival”, ediția a XVIII-a, de 10 artiști români, 5 dintre ei ajungând în finală. Tânărul tenor Alin Stoica a primit trei premii importate ale acestei prestigioase competitii, fiind invitat chiar de către soția celebrului tenor Luciano Pavarotti, Nicoletta Mantovani, de a face parte din programul artistic al concertului omagial, cu ocazia celor 10 ani de la dispariția marelui artist.

Evenimentul, care va avea loc în luna septembrie a acestui an la Arena di Verona, va fi transmis live de televiziunea italiană Rai 1.

La această gală de festivitate, ţinută în curtea  cetăţii din Sanzaro, au participat şi Eugen Şerbănescu, Consul general al României la Bologna, alături de soţie, Viorica Calcan – consul, Beatrice Rancea – directoarea Operei Române, alături  de asistenta sa, Mădălina Minculescu.


Ceilalți 9 artiști care au participat au fost: soprana Andreea Blidariu, mezzosoprana Andreea Ilie, soprana Adriana Marcu, mezzosoprana Sorana Negrea, soprana Ramona Paun, soprana Cristina Marta Sandu, mezzosoprana Adina Secobeanu, basul Filip Panait, și basul Zetea Iustinian.

Competiția de la Sarzana a numărat 75 de participanți din toată lumea, iar în finală au ajuns 16, dintre care cinci de la Opera Națională București, și anume Adriana Marcu, Sorana Negrea, Ramona Păun, Marta Sandu și Alin Stoica.

Tânărul tenor Alin Stoica a primit trei premii importate ale acestei prestigioase competitii: Premiul al II-lea al podiumului oficial, însoțit de o Bursă de Studiu în valoare de 3000 de euro, Premiul Special al Publicului „Vota la Voce” și Premiul Special “Luciano Pavarotti”, oferit chiar de către soția celebrului tenor, Nicoletta Mantovani, împreună cu invitația de a face parte din programul artistic al concertului omagial cu ocazia celor 10 ani de la dispariția marelui artist.

De asemenea, s-au remarcat și Adriana Marcu, Filip Panait și Ramona Păun care, datorită interpretărilor excepționale pe scena festivalului, au fost invitați să participe la masterclass-ul ˝Rossiniana˝ susținut de trei celebri artiști, soprana Katia Ricciarelli, tenorul Ernesto Palacio și tenorul Fabio Armiliato.

Alin Stoica, Adriana Marcu, Filip Panait…Toţi cei trei concurenţi au fost aplaudaţi minute în şir de către publicul italian. 


Opera Națională Bucuresti i-a felicitat pe toți cei 10 artiști români care au participat anul acesta la Sarzana Opera Festival și au impresionat publicul internațional cu prestația și dăruirea lor. Beatrice Rancea, directoarea Operei Române, i-a descoperit și i-a selecționat pentru participare, însoțindu-i la Sarzana. Totodată a fost invitată să facă parte din juriu alături de nume mari ale teatrului liric italian.

Marele premiat, Alin Stoica, a declarat plin de emoţie că este o mare onoare pentru el de a fi invitat la marele concert de la Verona alături de marile voci ale lumii. Adriana Marcu şi Filip Panait şi ei emoţionaţi au declarat că sunt foarte fericiţi pentru masterul la care au participat.

Cei trei au dorit să mulțumească directorului Operei romane din Bucuresti afirmând că: „suntem ceea ce suntem numai datorită doamnei Beatrice Rancea, care a avut încredere în noi.”


Tânărul tenor Alin Stoica a primit trei premii importate ale acestei prestigioase competitii…


Iată câteva declarații, în exclusivitate pentru Gazeta Românească, ale celor trei tineri artiști:

Alin Stoica, despre invitația pe care a primit-o pentru a cânta la Verona, alături de titanii Placido Domingo și Jose Carreras:

”În primul rând, arena unde va avea loc spectacolul este fabuloasă. Vechi edificiu român, este una dintre cele mai spectaculoase locaţii de muzică clasică din lume. În ceea ce priveşte întâlnirea cu cei doi mari prieteni ai maestrului Pavarotti este un vis pe care orice artist liric de pe pământ ar dori să-l transforme în realitate. Este o ”coliziune” artistică şi culturală cu nişte mituri, cu legende vii.

Voi lucra la capitolul managementul emoţiilor, astfel încât pe 6 septembrie să fiu în cel mai bun moment şi din acest punct de vedere. Verona este oraşul emblemă al iubirii pasionale, iar muzica de opera se hrăneşte cu dragoste şi hrăneşte dragostea adevărată.”

Adriana Marcu, despre activitatea sa artistică:

”Am debutat pe 27 ianuare în rolul Musettei din opera La Boheme – spectacol eveniment în cadrul căruia i-am avut că parteneri de scenă pe Teodor Ilincăi (Rodolfo), Anita Hartig (Mimi), Adrian Marcan (Marcello), Marius Boloş (Colline) şi Sandor Csaba (Schaunard), dirijor- Tiberiu Soare. Pentru stagiunea următoare pregătesc rolul Gildei din Rigoletto de G.Verdi, Adina din L’elisir d’amore de G. Donizetti, Frasquita din Carmen de G.Bizet. De asemenea, pregătesc un recital de lied rusesc în care voi interpreta lieduri de S.Rachmaninov şi romanţe de P.I.Ceaikovski.”

Filip Panait, despre proiectele sale artistice și participarea la festivalul de la Sarzana:

”Am debutat la Opera Naţională Română din Bucureşti în stagiunea 2012-2013, pe 30 Septembrie, în rolul Zuniga din Carmen de G.Bizet. Pentru stagiunea următoare nu m-am hotărât încă ce rol să abordez deoarece vocea este încă în formare aşa că momentan vreau să perfectionez rolurile în care deja am debutat.

Cât despre feativalul din Sarzana la care am participat pot spune că a fost o experienţă nouă şi plăcută pentru mine, am lucrat zilnic, program obositor, dar în acelaş timp plăcut, deoarece toţi aveam acelaşi scop: să cântăm cât mai bine şi mai frumos pentru noi şi pentru publicul pe care îl iubim.”

Roxana Dima, Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Siena, româncă înjunghiată mortal de fostul iubit, un italian de de 55 de ani. ”O persoană foarte harnică, nu se oprea niciodată”

Îngrijitoare română găsită moartă la Milano, misterul se adâncește: crimă sau sinucidere?