in

Cazuri sociale în Italia, intervine deputatul Cristian Rizea

Fmilia Darlău a primit casăDouă cazuri sociale descrise de către publicaţia noastră i-au atras atenţia şefului PSD Diaspora, Cristian Rizea, care împreună cu alţi colegi din PSD a intervenit, trimiţând scrisori de apel către autorităţile italiene şi cerând rezolvarea lor. Într-unul dintre cazuri, situaţia deja s-a rezolvat iar în cel de-al doilea se aşteaptă reacţia autorităţilor.

PSD Diaspora a ajutat o familie de români din Lucca

„Calvarul unei familii de români rămase fără casă. Ea infirmă şi el şomer. Evacuaţi, nu ştiu unde să se ducă. Deasupra capului, ca o sabie a lui Damocles o evacuare iminentă. Aceasta este situaţia gravă în care trăieşte un cuplu de români” titra în luna decembrie a anului trecut cotidianul „La Nazione” din Lucca.

Gazeta Românească a stat de vorbă cu unul dintre membri familiei, Viorel Darlău, şomer de mai bine de doi ani. Viorel Darlău, 52 ani, ne-a confirmat că situaţia descrisă de către publicaţia italiană e tragică: „Am plătit mereu chiria şi datoriile aferente. Nu am încălcat legea, am fost mereu corecţi iar acum ne aflăm la un pas de a ne trezi în stradă sau sub vreun pod.”

Viorel ne-a descris şi perioada de început din Italia, care părea promiţătoare. Totul s-a schimbat în momentul în care s-a constatat că soţia sa, Mariana Mioara, 50 ani, are o tumoare care-i afecta unul dintre membre şi i s-a amputat un picior. Ea a ajuns infirmă 100%, iar el a rămas şomer. Soţii, care trăiesc împreună cu una dintre cele trei fiice, care tocmai a terminat liceul şi a intrat la Conservator, au un singur venit: pensia de 700 de euro (invaliditate şi însoţire) a Marianei. Pentru că nu au mai avut cum să plătească chiria, a venit şi evacuarea. Riscau să ajungă să doarmă pe stradă.

Scrisoare către primar

Deputatul PSD Cristian Rizea, a cerut colegilor de partid, în special celor din organizaţia PSD Diaspora să semneze un apel către primarul din Lucca, Mauro Favilla (centru-dreapta). În scrisoarea oficială trimisă edilului din localitatea toscană, precum şi responsabililor departamentului social au semnat parlamentari PSD şi membri al BP al organizaţiei din diaspora.

„În urma sesizărilor primite din partea familie Darlău, rezidentă în localitatea dumneavoastră, precum şi a articolelor apărute atât în presa italiană cât şi cea românească, dorim să vă transmitem rugămintea de a încerca să găsiţi o rezolvare în problema cu care se confruntă conaţionalii noştri.

Vă rugăm în mod oficial să daţi o mână de ajutor acelei familii care a trecut prin numeroase grele încercări. Din articolele apărute în presa din cele două ţări, rezultă că familia Darlău s-a comportat onorabil şi corect, până când doamna Darlău a trebuit să sufere acea intervenţie care i-a dat o infirmitate civilă de100%. Tot în acea perioadă, domnul Darlău a pierdut locul de muncă, fără voia lui, la care lucrase cu contract nedeterminat de mai bine de cinci ani, fără să creeze vreo problemă. E onorabil pentru această familie şi faptul că una dintre fete studiază la Conservator. Din toate acestea rezultă că o asemenea familie merită şi trebuie ajutată. Credem că este o problemă care se poate rezolva şi pentru care v-am făcut această solicitare.” se spune în scrisoarea oficială trimisă către autorităţile locale italiene. După această scrisoare, primăria a dat atenie cazului familiei de români le-a repartizat o locuinţă socială.

Casă nouă

În urmă cu o săptămână, Viorel Darlău ne-a anunţat cu bucurie că a primit o locuinţă socială de la primărie şi a primit chiar nişţte oferte de muncă din partea unor români din Italia. „Am primit în sfârşit cheile de la casă şi credeţi-mă că nici nu ştiu cui să-i mulţumesc. După toate necazurile prin care am trecut eu şi familia mea, a apărut în sfârşit şi soarele.

În urma apelului pe care l-aţi făcut în ziar, am primit şi două oferte de muncă de la diferiţi conaţionali. Sincer nu mă aşteptam să întâlnesc atâta bunăvoinţă. Românii dovedesc că sunt sensibili la necazurile conaţionalilor iar unii mai au şi puterea să ajute. Mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat.”

„Intervenţia în soluţionarea celor două cazuri sociale conturează activitatea Organizaţiei PSD Diaspora. Scopul nostru prioritar este să-i ajutăm pe românii din diasporă, să intervenim atunci când au nevoie şi să-i informăm cu privire la drepturile lor europene. Soluţionarea primului caz social ne stimuleaza activitatea pentru viitoarele cazuri.

Suntem cu toţii mândri că am contribuit la fericirea de care are parte acum familia Darlău. Ne dorim ca pe viitor să intervenim în soluţionarea a cât mai multor cazuri şi suntem siguri că vom avea de asemenea răspunsuri favorabile. Noi ţinem cont de suferinţele prin care trec românii! Ne propunem să menţinem o legătură cât mai solidă cu românii, care din diverse motive au ales să-şi trăiască viaţa dincolo de graniţele ţarii lor natale, şi să susţinem dezvoltarea lor personală şi socială, indiferent de locul unde se afla şi de statulul pe care îl deţin”, ne-a declarat deputatul PSD Cristian Rizea.

Cazul Petrov

Cel de-al doilea caz în care a intervenit PSD Diaspora este al Elenei Petrov care, crezând că şi-a găsit soţul ideal, a abandonat şcoala şi a plecat în Italia, la Reggio Calabria. Aici însă a trăit clipe de coşmar, fiind bătută de soţul italian, umilită şi nevoită să-şi părăsească copiii. În prezent se află sub protecţia statului italian, fiind cazată într-una din structurile reţelei naţionale antiviolenţă, destinată femeilor.

PSD Diaspora a trimis două scrisori, una către primarul localităţii Reggio Calabria şi a doua către conducerea centrului unde este cazată românca, cerându-se rezolvarea aceastui caz. În scrisoarea către primar, semnata de Cristian Rizea, se spune: „Este inacceptabil ca într-o ţară civilizată, în mileniul III să existe astfel de cazuri de violenţă domestică. O atitudine brutală faţă de o femeie lipsită de apărare şi privată de drepturile sale elementare, de a avea o viaţă si o familie normală, trebuie să fie oprită.

Comportamentul acestui soţ este intolerabil într-o societate contemporană şi nu coincide cerinţelor actuale. Cuplul barbat – femeie, într-o familie, trebuie să fie ca un parteneriat egal şi armonios pentru a oferi o educaţie corectă copiilor. Consider că unica şansă de a stopa acest gen de violenţe constă în interventia dvs, ca autoritate locală. Din păcate, acest caz nu este unitar, în această situaţie fiind multe românce. Nu ştiu unde să apeleze, nu există o informare corectă şi amplă cu privire la drepturile lor şi nu le rămâne decât să accepte chinul prin care trec. Gravitatea acestiu caz ne determină să vă adresăm această scrisoare, în speranţa intervenţiei dumneavoastră, spre a fi soluţionat.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Siestă uşoară!

Azi începe Postul Pastelui