in

Consilieri la primării pentru românii din străinătate. Ce părere au parlamentarii de diaspora

Primarul Capitalei, primarii de sector, primarii oraşelor şi comunelor vor putea să-şi angajeze un consilier personal pentru relaţia cu diaspora. În plus, la prefecturi se va înființa un oficiu pentru relația cu diaspora.

Imediat după publicare, proiectului de lege a stârnit multe discuții. Mulți dintre cei care au comentat spun că proiectul de lege este incomplet, făcut ”pe genunchi” și că nu urmărește altceva decât strângerea de voturi pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 11 decembrie.

Gazeta Românească a cerut părerea parlamentarilor de diaspora, a unui ex-ministru și a celor trei candidați independenți anunțați până în momentul de față pentru alegerile parlamentare în circumscripția 43, diaspora.

Iată părerile parlamentarilor aleși în diaspora:

Mihai: ”Proiecte necesare”

Inițiatorul legii, deputatul PMP Aurelian Mihai, ne-a declarat că proiectul de lege va aduce un nou instrument la îndemâna celor în căutarea oportunităţilor necesare fie repatrierii, fie pentru strângerea legăturilor dintre cei aflaţi acasă şi cei aflaţi în diaspora. El consideră că lipsa unui consilier pe problemele diasporei duce la pierderea multor proiecte necesare atât celor de acasă, cât și a celor care trăiesc în afara țării.

”Consider că modificările întemeiat dorite de către iniţiatorii morali ai proiectului de lege pentru înfiinţarea posturilor de consilieri specializaţi în problemele diasporei pe lângă Primăriile din România sunt binevenite, în situaţia în care peste 20% dintre cetăţenii români au emigrat în cei aproape 27 de ani de democraţie. Este un fapt de netăgăduit că sunt puţine şanse să găsim o localitate din care să nu fi plecat nimeni la muncă în străinătate, iar acest fapt a adus o nouă perspectivă în dezvoltarea relaţiei de lucru a autorităţilor locale în privinţa problemelor ridicate de prezenţa a numeroase familii împărţite între România şi străinătate!

Nu de puţine ori, în urma multelor situaţii de înfrăţiri între diverse localităţi ale ţării noastre cu oraşe sau comune corespondente din afara teritoriului României, proiectele respective propuse au rămas blocate în timp, fără posibilitatea unei rezolvări concrete, situaţia nedepăşind stadiul de eveniment primar, axat în jurul vizitelor de ambele părţi. Astfel, numeroase oportunităţi care s-ar fi ivit în crearea de locuri de muncă, prioritatea numărul 1 a României, au fost din start neglijate prin neimplicare. Mă gândesc că de aici ar trebui pornit pentru a valorifica consistent iniţiativa celor doi cetăţeni români, domnii Ştefan Stănăşel şi Leontin Cojocea, reprezentanţii CNCRI şi CASCRI, aşadar ai mediului asociativ românesc din Italia.

Evident, iniţiativa pe care am avansat-o în Parlament va trebui să fie înţeleasă din partea colegilor parlamentari, iar românii să aibă oportunitatea unui nou instrument la îndemână în căutarea oportunităţilor necesare fie repatrierii, fie pentru strângerea legăturilor dintre cei aflaţi acasă şi cei aflaţi în diaspora! Concluzionez prin a atrage atenţia unui fapt tot mai puţin întâlnit în viaţă politică românească, acela de a avea mai mult decât un dialog cu cetăţenii şi de promovare directă a iniţiativelor acestora folosind infrastructură legislativă, respectiv prin colaborarea dintre Parlament şi societatea civilă. Invit prin intermediul Gazetei Româneşti, publicaţie românească cunoscută în rândul cititorilor români din Italia, la o bună înţelegere a tot ceea ce înseamnă oportunitate de colaborare pe viitor între parlamentarii diasporei şi cetăţenii români implicaţi!”, a precizat deputatul.

Badea: ”Nu este o obligaţie”

Senatorul Viorel Badea ne-a declarat că inițiativa este a unor români din diaspora, iar decizia de înființare a unui post de consilier nu este o obligație a primăriilor, ci este la latitudinea comunității locale.

”Referitor la iniţiativa legislativă care permite crearea, în cadul primăriilor din România, a unor posturi de consilieri pentru relaţia cu românii de pretutindeni, sunt de relevat câteva aspecte:
1. Iniţiativa legislativă a apărut în urma consultărilor dintre parlamentarii de diaspora şi reprezentanţi ai mediului asociativ din Italia.
2. Proiectul de lege, aflat acum în proceduri parlamentare, se înscrie în seria unor preocupări constante de implicare a comunităţii românilor din diaspora în România, atât la nivel politic, cât şi economico-social (parlamentari de diaspora, consilieri locali sau judeţeni proveniţi din diaspora etc.).
3. Proiectul de lege creează un cadru legal favorabil acestei implicări, lăsând la latitudinea comunităţii locale decizia înfiinţării unui post de consilier al primarului pentru românii din diaspora.
4. Atribuţiile acestui consilier vor fi stabilite, conform legii, prin ordin al primarului, ţinându-se cont de interesele şi profilul fiecărei comunităţi locale în parte.”, ne-a declarat senatorul.

Raețchi: ”Ne-ar ajuta mult”

Deși nu figurează pe lista inițiatorilor acestui proiect, deputatul PNL Ovidiu Raețchi ne-a declarat că proiectul ar umple un gol în primăriile din țară, autoritățile fiind depășite în multe cazuri.

”O lege solicitată chiar de reprezentanţii românilor din Italia. Specializarea unui consilier pe probleme ale Diasporei ne-ar ajuta mult în teme precum repatrierea corpurilor neînsufleţite, clarificări privind impozitele, investiţii ale celor plecaţi peste hotare în oraşul lor natal etc. În acest moment autorităţile locale sunt depăşite de astfel de subiecte şi ridică din umeri.”, ne-a declarat el.

Tomac: ”Populism”

Spre deosebire de ceilalți parlamentari de diaspora, deputatul PMP Eugen Tomac crede însă că proiectul e doar o inițiativă populistă, iar românii ”au nevoie de altceva”. ”În campania electorală toţi politicienii îşi aduc aminte că peste hotare avem 3,5 milioane de votanţi. Aşa răsar propuneri peste propuneri pentru a-i impresiona pe românii care, dezamăgiţi de sistemul românesc, au plecat pentru un loc de muncă mai bine plătit în alte ţări.

După ce Guvernul a venit şi a prezentat drept o mare realizare lansarea unui proiect de aducere a românilor în ţară, promiţându-le că pot primi până la 50 000 de euro, iată că a început şi loteria propunerilor legislative.

Eu nu cred în această iniţitivă populistă, noi avem nevoie de o administraţie deschisă către oamenii care au făcut performanţă şi sunt mulţi români care au reuşit peste hotare, ei trebuie să se întoarcă, dar în condiți sigure şi clare nu cu rol de decor. A fi consilier personal fără putere de decizie şi fără instrumente concrete de a schimba lucrurile nu înseamnă că avansăm, ci doar încărcăm bugetul statului cu încă vreo 10 000 de angajaţi în plus.

Românii au nevoie de altceva, de servicii consulare de calitate, de preţuri decente nu taxe halucinante, de o administraţie transparenţă şi modernă. Adică să-şi poată plăti taxele din România electronic. Românii din diaspora vor ca primarii din ţară să fie la fel de eficienţi şi de implicaţi precum aleşii din Italia, Spania, Franţa, Germania, Olanda iar pentru a cunoaşte aceste realităţi şi a învăţa cum se conduce o primărie europeană, nu e nevoie să-ţi angajezi un consilier. Este mult mai simplu totul, trebuie doar să ai voinţă.”, a precizat Eugen Tomac.

Andi Rădiu
[email protected]


Citește și:

Fost ministru al românilor de pretutindeni despre consilierii pentru diaspora: ”Propagandă de tip Coreea de Nord”

Consilieri pentru diaspora la primării. Inițiativă necesară sau populism? (I) Ce spun candidații independenți

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Angelina Jolie i-a dat papucii lui Brad Pitt: ””Diferențe ireconciliabile”

Salento, o bătea pe bătrâna asistată, îngrijitoare română condamnată. Nu se va mai putea întoarce în Italia mai repede de cinci ani