in

Daniela Jara Moya, modelul perfect al „noului torinez”

Unul dintre candidaţii la Primăria din Torino, Davide Gariglio (PD), a ales în echipa sa electorală o româncă, rezidentă în capitala piemonteză, de profesie ghid turistic. Candidatul italian o descrie ca un exemplu perfect de integrare şi o consideră o persoană de bază în echipa sa. Conaţionala noastră ne descrie intenţiile sale şi proiectele de viitor.

Daniela Jara Moya are 28 de ani, s-a născut la Bucureşti, iar în prezent locuieşte împreună cu soţul eu, de origine chiliană, la Torino. Înainte de a se stabili în Peninsulă a lucrat pe vase de croazieră. «Am venit în Italia în septembrie 2006, dar aventura mea a început în 2002 când m-am hotărât să lucrez pe vase de coroazieră la o companie americană. Doream să explorez şi să cunosc lumea şi acesta era, la acel moment, modul cel mai potrivit. După ce m-am căsătorit, împreună cu soţul meu, de origine chiliană, ne-am hotărât să ne stabilim în Torino unde am stat la unchii mei şi naşii de căsătorie.»

Daniela se consideră o persoană norocoasă. Ne vorbeşte însă şi de greutăţile prin care a trecut, de sacrificiile pe care le-a făcut pentru a putea lucra ca ghid turistic. «Pot spune că mă consider o persoană norocoasă, pentru că am găsit loc de muncă după nici două luni. Am lucrat ca ospătar într-un mic restaurant în Torino unde am avut ocazia să învăţ multe lucruri, începând cu limba şi până la arta culinară italiană. Însă nu m-am oprit aici, pentru că Torino a avut un efect pozitiv asupra mea şi în 2008 am început cursul pentru ghid turistic, obţinând brevetul în urma examenului final. Greutăţile le-am simţit mai ales la început, în perioada de acomodare, de integrare socială, dar cea mai dificilă pentru mine a fost acea în care frecventam cursul de ghid turisic şi lucram în acelaşi timp. Cinci luni de studii şi munca, începând de dimineaţa de la ora 8 şi terminând după miezul nopţii. Satisfacţia mea a fost mare. Am descoperit Torino din punct de vedere istorio-cultural şi acum lucrez în domeniul turismului.»

Debut în politică

Românca ne vorbeşte despre întâlnirea cu Davide Gariglio, debutul în politică şi episodul de intoleranţă rasială prin care a trecut. «Nu am fost implicată în politică în România, primul meu contact direct cu politica fiind anul trecut, în decembrie, când am avut ocazia să-l cunoasc pe Davide Gariglio, candidatul PD pentru Primăria din Torino. Davide Gariglio a fost interesat să mă cunoască în urma unui articol publicat în „La Stampa”, despre mine şi profesia mea de ghid turistic, considerând-o un exemplu pozitiv de integrare.

Articolul a fost publicat datorită unei scrisori trimise la redacţie de un vizitator italian, pe care l-am însoţit la expoziţia de la Palazzo Reale, „Vittorio Emanuele II, Re Galantuomo”. Acest domn a fost dezamăgit de faptul că un ghid străin, nu unul italian, îi descrie cum s-a realizat unirea Italiei. Prezentarea mea nu a fost criticată din punct de vedere calitativ. Un moment de confuzie, dar care face parte din trecut. Eu doresc ca imaginea mea să fie legată de prezent sau de ceea ce voi face în viitor. Consider că Italia este o ţară liberă unde fiecare are dreptul de a gândi şi a se exprima liber.»

Daniela, de ce Davide Gariglio? Care este rolul tău în această campanie?

«Campania electorală a candidatului PD este bazată pe o nouă politică, îmbogaţită de ideile vechilor şi noilor torinezi. Torino e un oraş multicultural, cu peste 900.000 de locuitori din care 125.000 emigranţi şi 42.000 români. Noii torinezi sunt acele 125.000 de persoane de origine străină, care provin din diferite părţi ale lumii, cu istorie şi cultură diferite, dar unite de străzile aceluiaşi oraş.

Rolul meu în această campanie electorală este acela de a întalni noii torinezi şi a le asculta eventualele nevoi, pentru că nu este posibilă rezolvarea problemelor fără a cunoaşte cauza reală, nucleul acestora. În această lună împreuna cu Davide Gariglio vom face o întâlnire cu tema „Integrazione”, moment în care vom discuta despre acest proces de integrare şi dificultăţile acestuia. Împreună propunem o iniţiativă intitulată „Da Torino All’Italia. Viaggiare nei luoghi del Risorgimento” şi destinată tuturor cetăţenilor. Este un mod particular de a celebra împreuna 150 de ani de la Unirea Italiei. Proiectul prevede cinci vizite cu ghid, în limba italiană, realizate de către mine, în centrul istoric al oraşului, începute sâmbătă 29 ianuarie. Pentru a rezuma, spun că Torino are nevoie de un primar cu spirit de iniţiativă, idei moderne, capacităţi administrative şi curajul de a schimba modul de a face politică. Un primar care îşi îndreaptă atenţia către vechii şi noii torinezi, foarte interesat de problemele străinilor rezidenţi în capitala piemonteză. Davide Gariglio, sunt convinsă că întruneşte toate aceste calităţi.» Planuri de viitor?

«Planurile mele de viitor includ cu siguranţă profesia de ghid turistic, pentru că o fac cu multă plăcere. Prin participarea mea la campania electorală am înţeles că drepturile civile şi politice sunt foarte importante. Ca cetăţean român, rezident în Torino sau în orice alt oraş, trebuie să contribui, să fii informat şi să te implici din toate punctele de vedere pentru că doar asa reuşeşti să ţii pasul cu evoluţia acestuia.»

“O fată pregătită”

Davide Gariglio o prezintă pe Daniela Jara MoyaDavide Gariglio ne-a dat următoarea declaraţie despre Daniela: „Sunt foarte fericit de faptul că o persoană ca Daniela susţine candidatura mea. Profilul său m-a impresionat foarte mult: o fată tânără, foarte pregătită care locuieşte de mulţi ani în oraşul nostru şi care este îndrăgostită de el şi de cultura sa. A creat puţină confuzie acea scrisoare trimisă de către acel cetăţean torinez. Nu cred că a fost o manifestare rasistă, cât faptul că nu a înţeles că Torino s-a schimbat, că există şi noii torinezi, ca Daniela, care trăiesc aici, studiază, muncesc şi fac parte din toate punctele de vedere din comunitatea noastră.”

Andi Rădiu

Cei care doresc să intre în contact cu Daniela sau echipa electorală a lui davide gariglio o pot face pe adresa de email [email protected] sau pot accesa website-ul www.garigliosindaco.net
 

citeşte şi

Imigranţii, numai la munca de jos?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lavinia Năstase: „Eu ştiu cum se fraudează”

ROMA/ Patru copii români, carbonizati in baraca