in

Grillo: “Referendum pentru ius soli”. La Russa: ”ar atrage în Italia gravidele din întreaga lume”

“În Europa nu este prezent, poate doar cu câteva excepții extrem de bine reglementate, principiul ius soli. Din declarațiile stângii care îl ridică în slăvi (dar tot pe seama italienilor) nu este clar care sunt condițiile care ar permite celor care se nasc în Italia să devină ispo factum cetățeni italieni”, a scris pe 10 mai liderul Movimento 5 Stelle (M5S) pe blogul său, beppegrillo.it

“Ius soli pentru cei născuți în Italia din părinți străini și care au rezidența în mod neîntrerupt până la 18 ani este un fapt deja obținut – scrie Grillo. Cei care doresc la împlinirea vârstei de 18 ani pot decide să devină cetățeni italieni. Această regulă bineînțeles poate fi schimbată, dar numai prin intermediul unui referendum, în care se explică efectele unui ius soli de la naștere”.

“O decizie care poate schimba în timp geografia țării nu poate fi lăsată unui grupuleț de parlamentari și politicieni în campanie electorală permanentă. Pe lângă aceasta, încă înainte de referendum, ius soli ar trebui să fie subiect de discuție și de acord cu UE. Cine intră în Italia, de fapt intră în Europa”, încheie Grillo.

Reacții “Grillo își aruncă masca. Demonstrează că nu cunoaște legea italiană și efectele paradoxale pe care le produce asupra vieții multor tineri”, spune Livia Turco, PD, amintind că astăzi pentru a deveni italieni la 18 ani, fiii imigranților născuți în Italia trebuie să demonstreze rezidența neîntreruptă în Italia și au numai un an pentru a decide.

Turco subliniază apoi că ministrul Kyenge, pe care “îl susținem cu multă determinare”, a “vorbit de ius soli temperat. Suntem în Europa, nu în Statele Unite și suntem foarte atașați de rădăcinile noastre. Recunoașterea cetățeniei nu însemană înjosirea națiunii și culturii noastre, dimpotrivă, înseamnă să cerem celor care au venit în Italia să o iubească și nu numai să respecte regulile și legile”.

“În sfârșit o poziție clară și de împărtășit de la Grillo: nu principiului ius soli, decât dacă ar fi aprobat prin referendum”, afirmă în schimb Ignazio La Russa de la “Fratelli d’Italia”.

“Cum se poate să nu se înțeleagă că ius soli, lăsând la o parte orice altă considerație, ar atrage în mod clandestin în Italia gravidele din întreaga lume? Personal – adaugă La Russa – am fost mereu pentru a se discuta dacă și cum să se anticipeze cu câțiva ani obținerea cetățeniei italiene, astăzi fixată în aceste cazuri la împlinirea vârstei de 18 ani pentru copiii născuți în Italia din imigranți regulari care au frecventat în Italia întreg ciclul școlii obligatorii”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, ţara în care deţinuţii trăiesc mai bine decât copiii

Un război care nu se mai termină