Menu
in

În Italia, frica de imigranţi e alimentată de mass media

Mass-media foloseşte un limbaj care alimentează teama de imigraţie. Potrivit unui studiu al Universităţii din Padova, dacă agresorul este un emigrat, cronica neagră utilizează în 65% dintre cazuri cuvintele “sălbaticul” sau “bestia”.

Tema a fost discutată la mijlocul lunii septembrie, la Palatul Bo, în cadrul conferinţei “Imigraţie, teama de infracţiuni şi mass-media: roluri şi responsabilităţi”. Studiul, sprijinit de Fundaţia Cariparo şi condus de Jeroen Vaes de la Departamentul de Psihologie, Dezvoltare şi Socializare, a anchetat modalităţile în care mass-media formează percepţiile persoanelor privind imigranţii şi privind siguranţa oraşelor în care trăiesc.

Din studiile efectuate reiese, de exemplu, cum o vastă parte a opiniei publice italiene supraestimează – chiar şi cu 20% – numărul de străini prezenţi în teritoriu, şi asociază în mod automat acestei prezenţe un pericol pentru siguranţa publică datorat unor activităţi criminale şi teroriste din partea imigranţilor. Potrivit cercetătorilor, această alarmă este nejustificată din punct de vedere al faptelor, şi este corelată cu modul în care mass-media italiană “povesteşte” imigraţia.

Limbajul utilizat în cronici de ziare şi televiziuni – explică cercetătorii – ar fi caracterizat de erori sistematice şi reprezentări care induc în eroare care crează prejudecăţi şi stereotipuri în privinţa celor care sosesc în ţara nostră. La proiectul de cercetare au colaborat şi cercetătorii de la IUAV din Venezia şi de la Universitatea de Studii din Trieste.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version