in

Italia se îndreaptă către o recesiune prelungită

Pieţele s-au concentrat în acest an pe un posibil program de sprijin financiar pentru Spania, dar analiştii spun că Italia, care se îndreaptă spre o recesiune prelungită, ar putea la rândul ei să aibă nevoie de ajutor în 2013, potrivit analiştilor citaţi de CNBC, potrivit Mediafax.

Guvernul condus de Mario Monti anticipează doar o contracţie neglijabilă în 2013, dar analiştii de la Citi prognozează un declin economic de 1,4%, după o scădere de 2,3% în acest an.

OCDE a înrăutăţit totodată estimarea privind PIB-ul Italiei la o contracţie de 1% anul viitor.

Vezi analiza OCDE

La problemele economice se adaugă amplificarea incertitudinilor politice. Mandatul lui Monti se încheie anul viitor, iar fostul premier Silvio Berlusconi, reticent la austeritate, a indicat că ar putea candida din nou în alegerile din 2013.

"Anticipăm într-un scenariu de bază că Italia va fi probabil nevoită să ceară un program de susţinere financiară, în 2013", a afirmat Giada Giani, analist la Citi.

Giani a arătat că fundamentele economice ale Italiei nu s-au ameliorat, în pofida unei îmbunătăţiri a condiţiilor din piaţă. Impactul austerităţii asupra creşterii au fost severe, capacitatea sectorului privat de a absorbi măsurile de austeritate, prin reducerea ratei de economisire, fiind limitată.

Analişti ai altor bănci şi institute de cercetare sunt de acord că recesiunea din Italia va fi mai gravă decât anticipează pieţele financiare.

"Măsurile de austeritate, concentrate mai mult pe creşterea fiscalităţii decât pe reducerea cheltuielilor, şi condiţiile dificile de creditare vor apăsa economia, iar piaţa va trebui să ţină cont", a declarat Silvio Peruzzo, analist la Nomura.

Mark Willis, analist la Roubini Global Economics, consideră că problemele din Grecia şi Spania au distras atenţia pieţelor de la slăbiciunile structurale ale economiei şi sistemului politic din Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băsescu: Ponta e ca un pisicuţ, când vine la mine. Reacţia premierului: Pisica blândă zgârie rău

Catrinel Menghia va juca în unul dintre cele mai populare seriale din lume VIDEO