in

Raport Caritas – Migrantes: „Legea cetăţeniei, perimată, este necesar ius soli”

„Procedurile pentru obţinerea cetăţeniei italiene rămân ancorate într-un sistem perimat, legat de principiul ius sanguinis (dobândirea cetăţeniei prin descendenţă) deja depăşit de majoritatea ţărilor de imigraţie„, afirmă autorii Raportului privind Imigraţia 2013, realiyat de Caritas – Migrantes, prezentat pe 30 ianuarie la Roma.

„Este oportun – se scrie în Raport – să se amplifice cazurile de obţinere a cetăţeniei iure soli (drept de sol), prevăzând înainte de toate o diminuare a anilor de rezidenţă legală şi continuă ceruţi unui minor născut în Italia care doreşte să obţină cetăţenia italiană (astăzi fixaţi la 18 ani)”.

Kyenge: “În 2014 noua lege a cetăţeniei“

„Aceleaşi condiţii – se mai spune în Raport – sunt valabile pentru obţinerea cetăţeniei prin naturalizare în urma unei lungi rezidenţe care actualmente este fixată la 10 ani, o perioadă excesiv de lungă care în multe cazuri descurajează străinul să adopte această cale, împiedicându-l să se bucure de acele drepturi deseori necesare pentru o inserare corectă şi definitivă”.

„Amplificarea cazurilor şi modalităţilor de obţinere a cetăţeniei iure soli – subliniază Caritas şi Migrantes – ar rezulta funcţională şi pentru depăşirea recurgerii instrumentale la căsătoria cu cetăţeni italieni pentru a putea obţine cetăţenia, în special din partea femeilor străine”. În 2012 cetăţenia italiană a fost obţinută de 65.383 de persoane.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă din Fiumicino, cercetată pentru omor după ce s-a apărat de un bandit înarmat

Acate-Sicilia, trei români arestați, furau vin şi motorină