in

Rasism în Italia: mai multe despre organizaţia “Militia”

Iată un amplu material despre organizaţia “Militia”, publicat de Gazeta Românească în mai 2010, pe care vi-l repropunem.

 

Un grup de extremişti italieni, care au umplut Roma cu inscripţii rasiste şi fasciste contra evreilor şi contra primarului Romei, Gianni Alemanno, dar şi contra românilor, sunt anchetaţi pentru difuzarea de idei bazate pe ură rasială şi etnică. "Militia" (Miliţia) se numeşte grupul aflat sub anchetă, autor al unor inscripţii de genul "Glorie fascismului", "Holocaust românesc", "Plumb românilor". Multe voci şi-au exprimat solidaritatea faţă de comunitatea evreiască. Nimeni nu a vorbit despre români, care sunt, totuşi, ameninţaţi de delirul rasist al acestei organizaţii şi al altora de acest fel.

Cuţite, bâte de baseball, bastoane, material informatic, documentaţie ideologică de extremă-dreapta, alături de manifeste şi afişe semnate "Militia" şi chiar şi o uniformă a armatei israeliene. Le-au sechestrat carabinierii de la Ros (Departamentul operativ special) pe 21 mai, în cadrul unei anchete coordonate de departamentul antiterorism al procuraturii romane, deschisă împotriva a patru exponenţi ai organizaţiei de extremă-dreapta Miliţia. Cei patru sunt acuzaţi de de elogierea fascismului, de răspândirea de idei bazate pe ură rasială şi etnică împotriva comunităţii româneşti, a celei evreieşti, şi de încălcarea Legii Mancino din '93 care pedepseşte xenofobia şi rasismul.

Laudă fascismului

Începând cu 2009, pe zidurile din Roma au apărut mai multe inscripţii, dintre care unele spuneau: "Laudă şi glorie fascismului. Moarte partizanilor" (Lode e gloria ai fascisti. Morte ai partigiani), "Nu am trădat pe 25 aprilie. Onoare R.S.I (Repubblica Sociale Italiana)", (25 aprile non ho tradito. Onore R.S.I.), "Alemanno cu Anpi (Asociaţia naţinală a partizanilor)? Cel mai infam dintre toţi" (Alemanno con l’Anpi? Il più infame di tutti quanti), "Plumb românilor" (Piombo ai rumeni), "Holocaust românesc" (Olocausto romeno).

Maurizio Boccacci, de 53 de ani, originar din Verona dar rezident la Albano Laziale, personaj foarte bine cunoscut în mediile extremismului de dreapta, fost apartenent la organizaţia subversivă Ordine Nuovo, apoi Stefano Schiavulli, de 26 de ani, originar din Tivoli şi rezident la Roma; Massimiliano De Simone, de 42, din Roma; şi Giuseppe Pieristè, de 53 de ani, originar din Ascoli Piceno şi rezident la Appignano del Tronto (Ascoli Piceno). Toţi fac parte din organizaţia politică de factură naţional- revoluţionară numită "Militia". Cei patru sunt acuzaţi de a fi pus în act, prin intermediul Miliţiei, acţiuni împotriva comunităţii evreieşti romane şi în special împotriva preşedintelui acesteia, Riccardo Pacifici, împotriva cetăţenilor români şi primarului capitalei Gianni Alemanno.

Termenul "militia" este folosit în mod uzual pentru a desemna o forţă paramilitară compusă din cetăţeni obişnuiţi, care luptă în caz de urgenţă în acţiuni contra altor grupuri sau chiar contra statului, fără să fie plătiţi.

Salt de calitate

Interceptările telefonice şi ambientale, dispuse în cadrul monitorizării subiecţilor suspecţi pe care procuratura o desfăşoară sistematic, l-au convins pe procurorul Luca Tescaroli să emită avize de garanţie şi mandate de percheziţie personală şi domiciliară pe numele celor patru. Au fost făcute percheziţii şi la sediul organizaţiei – "Palestra Popolare Primo Carnera", o sală de sport care este şi "centru social", în zona Vigne Nuove, din cartierul roman Montesacro, condusă de Schiavulli – şi la discoteca "Kinky Club" de unde a fost sechestrat materialul necesar realizării manifestelor semnate Miliţia, care au apărut în oraş începând cu ianuarie 2009.

"Organizaţia politică de factură naţional-revoluţionară Miliţia avea obiectivul de a deveni o formaţiune mai amplă, cu scopul de a strânge în jurul său şi alte mişcări de extremă-dreapta", subliniază anchetatorii. Realizarea acestei extinderi urma să aibă loc pe timpul adunării naţionale care ar fi trebuit să se ţină tocmai pe 21 mai în sala "Primo Carnera" cu exponenţi din întreaga Italie. Adunarea ar fi permis Miliţiei să facă un salt de calitate: să nu mai fie doar o mică "organizaţie politică de factură naţional-revoluţionară", ci o structură mai amplă, care ar fi strâns în jurul său numeroase alte mişcări de extremă-dreapta, "proiectată să comită acţiuni violente şi de natură xenofobă", cu intenţia de a lovi în comunitatea evreiască romană, dar şi în cetăţenii români, şi denigrând instituţiile, în special pe primarul Romei Alemanno.

Anchetaţii, potrivit acuzării, ar fi răspândit "idei bazate pe ură rasială şi etnică împotriva, în special, a preşedintelui comunităţii evreieşti Riccardo Pacifici şi, mai în general a întregii comunităţi şi a cetăţenilor români: toate acestea, fie prin intermediul revistei "Insurrezione" (Insurecţia), fie prin afişe şi inscripţii pe ziduri în diferite puncte ale oraşului Roma".

Denunţaţi pentru fascism

"Bâtele pe care le-au găsit şi le-au sechestrat din sala noastră de sport folosesc doar la antrenarea muşchilor, iar macetele la grădinărit – s-a apărat Stefano Schiavulli, unul dintre conducătorii sălii de sport Primo Carnera, acum anchetat -, nu suntem nişte persoane violente şi nu organizam niciun atac nici asupra lui Pacifici şi nici a lui Alemanno". "Şi oricum unii dintre noi au sute de denunţuri pentru elogierea fascismului şi alte lucruri – spune Schiavulli, instructor de box cu o zvastică tatuată pe braţ – dar sunt puţine condamnări, pe care oricum le ispăşim cu pedepse alternative, cum este obligaţia de semnătură".

Culmea tupeului, după percheziţii, Schiavulli a organizat o conferinţă de presă în sala de sport Primo Carnera, anunţând că pregăteşte un "dosar" cu dezvăluiri compromiţătoare din trecutul primarului Alemanno. «Ne gândim să deschidem alte sedii la Roma şi suntem convinşi că după atacul de ieri (al forţelor de ordine – n.r.) avem mai multe simpatii. În capitală numărăm circa 150-200 simpatizanţi, 30-40 militanţi", au spus liderii Miliţiei. În legătură cu percheziţia la sediul sălii de sport, "miliţienii" au spus că mişcarea lor este "o asociaţie autorizată de Administraţia Finaciară (Agenzia delle entrate). Suntem o mişcare fascistă care are ca principale linii anticapitalismul, contra societăţii multirasiale, contra imigraţiei şi suntem contra sionismului. Nu suntem terorişti. Vom continua să facem acele lucruri în care credem, nu ne vor opri. Magistratura este antifascistă şi represivă, dar noi nu ne apucăm de plâns: suntem fascişti şi ne raportăm la fascismul republican».

Proiect antisemit

Principalul obiectiv al delirului "miliţienilor" era proiectul antisemit: "Evreii trebuie să ştie că noi suntem toţi nebuni", este una dintre frazele pronunţate pe 3 februarie 2010 de Stefano Schiavulli în timp ce vorbea cu Maurizio Boccacci. Toţi membrii grupului au antecedente penale şi provin din medii în care s-a înrădăcinat extremismul politic de dreapta. Aveau în program şi gesturi violente împotriva lui Riccardo Pacifici, preşedintele comunităţii evreieşti din Roma. Pe 28 februarie s-ar fi făcut vinovaţi de murdărirea plăcilor comemorative amplasate în Piazza Rosolino Pilo 17, în memoria victimelor persecuţiei naziste din Roma. "Nimic nu mă surprinde. În numele comunităţii evreieşti şi al meu personal – a comentat preşedintele comunităţii evreieşti din Roma, Riccardo Pacifici – doresc să aplaud carabinieri de la Ros pentru raidul curajos şi hotărât pe care l-a efectuat. Este evident că în acest moment trebuia să aşteptăm verdictul magistraturii".

Reacţii politice

La Roma există satisfacţie unanimă pentru operaţiunea carabinierilor de la Ros şi deplină solidaritate faţă de Comunitatea evreiască locală. Despre comunitatea românească nimeni nu a scos o vorbă. "Miliţia" reprezenta "o umbră neagră asupra oraşului", spune primarul Alemanno. "Cred că a fost justă intervenţia forţelor de ordine pentru că aceste ameninţări, acest soi de umbră neagră asupra oraşului era foarte deranjantă şi negativă. Sper să se facă clarificări şi să se atribuie vinovăţiile" Alemanno şi-a exprimat solidaritatea faţă de "comunitatea evreiască şi faţă de preşedintele Riccardo Pacifici, pentru că era plănuită o agresiunea fizică şi asupra lui".

Şi preşedinta Regiunii Lazio Renata Polverini a felicitat militarii pentru operaţiunea pusă la cale: "Un semnal concret pentru a combate formele de rasism, intoleranţa şi extremismul politic. Trebuie stopată reapariţia violenţei, trebuie stabilite responsabilităţile şi aplicate pedepse". Nicola Zingaretti, preşedinte al Provinciei Roma, vorbeşte de "un nebunesc şi periculos plan de agresiune, pentru a lovi în simboluri şi valori în care noi toţi ne recunoaştem. Nu putem continua să trăim – continuă Zingaretti – într-o tensiune constantă pe care unele forţe extremiste încearcă să ne-o impună, dar care va întâlni opoziţia fermă a tuturor".

Nimeni nu a suflat o vorbă despre români, deşi comunitatea românească este clar în vizorul acestui grup, având în vedere frazele ameninţătoare care au apărut în Roma în ultima vreme.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Eurostat/ Un român din doi nu a utilizat niciodată Internetul

Kevin Costner, pe scenă, în faţa românilor. VEZI AICI ce show a făcut