in

Românii din Piemont sub semnul tricolorului

În acest an, festivităţile dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României au avut ca punct de reper, în întregul Piemont, steagul naţional, cu ocazia acestui eveniment fiind conceput şi lansat, de către „Sartoria Daniel Robu”, papionul tricolor, un accesoriu elegant care a dat o notă aparte tuturor întâlnirilor festive ale comunităţii.

În ciuda ploii insistente, românii au participat în număr mare la toate manifestările organizate, începând cu spectacolul „Tradiţii populare şi cântece de Crăciun” organizat sâmbătă, 29 noiembrie, la Chieri, de asociaţia cuturală şi socială Ovidiu şi care a avut ca invitaţi pe Alexandru Marian Cozaciuc, rapsod nevăzător şi ansamblul folcloric „Flori Vicovene” din Vicovu de Sus, îndrumat de părintele Ionel Malos, prilej de bucurie şi încântare pentru cei prezenţi.

La Torino festivităţile au fost începute încă de duminică, debutând cu „România, o doamnă frumoasă”, spectacol eveniment organizat la teatrul Le Serre de către Radio Torino Internaţional în colaborare cu grupurile Pro Art şi Vatra ale asociaţiei Frăţia.


 

Sala, cu o capacitate de o mie de locuri, s-a dovedit neîncăpătoare pentru spectatorii sosiţi pentru a-i admira, într-un maraton de peste patru ore, pe îndrăgita interpretă Ina Popov acompaniată de Ionel şi Vasile Stan (Pro Art), Lilia Bodiu, dansatorii grupurilor Vatra (coreograf Iurie Răileanu), Datina, Busuiocul şi Dacia, grupul de copii Mini Vox (Centrul de cultură şi Tradiţii Româneşti), atmosfera devenind incendiară la apariţia Danielei Condurache, oaspete special al serii care a ţinut să omagieze 1 Decembrie alături de românii din capitala piemonteză.


 

Tot duminică, la sala ATC, asociaţia Flacăra a reunit circa trei sute de spectatori la evenimentul „La trecutu-ţi mare, mare viitor”, care a propus momente artistice şi folclorice realizate de artiştii locali, printre numele care au delectat publicul aflându-se corul „Cântăm Domnului” al bisericii Sfânta Parascheva, ansamblul folcloric „De la bătrâni cetire” (coreograf Clement Doboş), cântăreţii şi rapsozii Elena Chiriac, Pastina Barbu, Gicu Pitiruţ, George Bighiu şi Petre Cristea, recitatorul Nicolae Blaga. Manifestarea s-a încheiat cu o degustare de produse tipice româneşti oferite cu generozitate de organizatori.


 

Luni, Consulatul general al României din Torino a fost gazda vernisajului expoziţiei „Memoria ca formă de Justiţie”, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească, o amplă mărturie despre Memorialul Victimelor Comunismului din România la care au participat autorităţi locale şi regionale italiene şi un numeros public, cuvântul de prezentare aparţinând profesorului Bruno Mazzoni, docent în limba şi literatura română la Universitatea din Pisa. O manifestare document, menită să celebreze ziua naţională prin evocarea istorică a perioadei de dictatură comunistă de la căderea căreia, peste doar câteva săptămâni, vor fi marcaţi 25 de ani.


 

O altă iniţiativă dedicată zilei de 1 Decembrie a fost lansată sub titlul „Da, sunt român” de către doctorul cardiolog Adrian Bogdan Popa, fiind vorba despre un şir de conferinţe menite să aducă în prim plan câteva personalităţi de seamă ale României, accentul punându-se pe apartenenţa noastră la valorile europene şi pe continuitatea acestei premise de-a lungul timpului, prima întâlnire având loc la Biserica Ortodoxă San Bernardo d’Ivrea şi încheindu-se cu un concert de colinde susţinut de corala Ciprian Porumbescu din Suceava. Următoarele prezentări ale evenimentului vor avea loc la Borgo d’Ale şi Aosta în prima jumătate a lunii decembrie.

 

Eugen Vîlcu


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma s-a îmbrăcat în tricolorul românesc de 1 Decembrie

Alina Gorghiu, Prim-vicepreședinte PNL: „Ne poate spune Parchetul cine sunt cei vinovați pentru blocarea votului din Diaspora?”