in

1,3 milioane de români îşi serbează onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica, joi, de Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dintre cei 1.336.597 de români care îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, 592.114 sunt femei, iar 744.483 sunt bărbaţi, se arată într-un comunicat MAI.

Conform evidenţelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 355.786, poartă numele de Mihaela, iar alte 226.026 – Gabriela.

Dintre bărbaţi, 459.492 poartă numele de Mihai, iar 251.812, de Gabriel

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril si al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Deci, pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci pe toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Sfântul Arhanghel Mihail

In limba ebraică, numele sau înseamna "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striăa": "Sa luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a facut. Că cine este ca Dumnezeu?", şi asa s-a intocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la ieşirea din Sodoma, precum si protecţia specială a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam şi îl eliberează din inchisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti morţii  vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail.
 

Sfântul Arhanghel Gavriil

În limba ebraica, Gavriil înseamnă "bărbat-Dumnezeu". Numele sau conţine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face bărbat, ca va asuma firea omenească. Vesteşte Sfinţilor Părinţilor Ioachim si Ana naşterea Maicii Domnului, îi descoperă lui Zaharia naşterea Înaintemergătorului. Păstorilor le arată că li S-a născut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il întăreşte că să nu se îndoiască de nimic, calăuzeşte Sfânta Familie în Egipt şi aduce femeilor mironosiţe vestea Învierii Domnului. (sursă: crestinortodox.ro)

Hramuri în săptămâna 5-11 noiembrie: Brescia, Breno, Mantova, Sezze şi Novara

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Magda Bistriceanu pleacă din PSD Diaspora la Forța Civică

„Îngrijitoarea hoaţă”