in

Luminița Țăranu participă la expoziția ”Dante și femeile Paradisului” de la Pescara

Expozitia “Dante si femeile Paradisului” Aurum, Sala D’Annunzio, Pescara, 3 noiembrie-1 decembrie 2013, inaugureaza a XXXIV expozitie a Fundatiei Casa lui Dante in Abruzzo.

Luminiţa Ţăranu, viaţă de artist în Italia: „Integrarea depinde de noi”

La un an de la pierderea ilustrului fondator, Corrado Gizzi, Fundatia continua ciclul de manifestari incepute de el acum peste treizeci de ani. Expozitia este dedicata “femeilor Paradisului” si va fi prezentata duminica 3 noiembrie 2013, la orele 10:00 in sala consiliara a primariei din Pescara, in prezenta Institutiilor. Expozitia va fi prezentata de Prof. Umberto Rossi si de criticul de arta Giorgio Di Genova.

Urmeaza taierea panglicii la Palatul Aurum din Pescara.

Femeile Paradisului au fost interpretate de opt artisti plastici de renume national si international: Edi Brancolini, Franco Cilia, Giulio De Mitri, Danilo Fusi, Impero Nigiani, Romano Notari, Teresa Noto si Luminita Taranu.

Expozitia va fi insotita de un catalog editat de Editura Ianieri din Pescara.

“Daca in Divina Comedie protagonistul este fara indoiala Dante, care parcurge in suflet si in corp calea mantuirii, traversand taramurile vietii de apoi, in Paradis se pare ca el doreste sa lase rolul sau lui Beaatrice, prezenta feminina care informeaza si da sens ascensiunii lui Dante catre ceruri.

Aceasta alegere a autorului reveleaza prestigiul pe care Dante dorea sa-l dea, chiar daca in perioada cultura cu siguranta maschiliste care a fost Evul Mediu, femeii, ,nu numai ca partener inteligent si sensibil al barbatului, dar mai ales ca potential simulator al gindirii sale, al actiuniilor sale, a capacitatii de inaltare spirituala” ( U. Russo)

In percursul ascensiunii sale, Dante intalneste alte figuri feminine:

Piccarda Donati (Pd III), care ii povesteste istoria sa: vru sa sa faca calugarita, dar barbatii obisnuiti cu violenta o rapira din manastire si o constransera sa se casatoreasca. Dar ea, in inima, s-a simtit mereu legata de soarta ei.

Si spiritul de langa ea, Costanza d’Altavilla, a suferit aceeasi violenta: fu constransa sa se casatoreasca cu imperatorul Enrico al VI-lea, caruia ii dadu un fiu, Federico al II-lea de Svevia. Cele doua figuri feminine succesive (Pd IX) sant: Cunizza da Romano si Raab.

“Scandaloasa, mai ales pentru timpurile sale, viata acestei prime femei, invinsa de lumina planetei Venus, d’esta stella, cum spune poetul, si de ea insasi iertata pentru acea pasiune a dragostei, care in aparenta, paradoxal, justifica atribuirea acestui Cer, che parria fosse forte al vostro vulgo.

Raab era o Cananee a lui Jerico, dupa Biblie, o “femeie usoara”, care primi in casa ei explooratorii pe care ii trimise Iosua in teritoriul si in orasul pe care tintea sa le cucereasca. Astfel ea deveni sustinatoarea sosirii lui Mesia si Sfantul Paul in persoana a salvato de sfarsitul necredinciosilor, deoarece credinta, daca este urmata de opere bune, poate sa salveze sufletul.” (F. D’Episcopo)

Ne “mutam” in Empireu, unde Sfantul Bernard inlocuieste Beatrice in rolul de ghida si explica lui Dante ordinea in care sant dispusi binecuvantatii in Candida Rosa (Trandafirul Alb). Are forma unui amfiteatru compus din noua coroane de petale dintre care cea mai inalta este ocupata de Fecioara Maria, la picioarele careia sta Eva. Pe al treilea rand se afla Rachel, dupa care Sara, Judita, Rebeca, Ruth pina la partea mai de jos a Trandafirului. Acestea sant figurile biblice cele mai importante descrise in Vechiul Testament.

Luminița Țăranu

Expozitia va ramane deschisa de duminica 3 noiembrie pana duminica 1 decembrie 2013. De marti pana sambata: 9:00-13:00 / 15:30-19:30 – Luni: inchis. Intrarea libera Prenotarea vizitelor cu ghid la: 349 2859309

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a decis: PSD va înființa organizații de tineret în diaspora

Ambasadoarea Dana Constantinescu, vizită la Institutului Naţional de Fizică Nucleară de la Frascati