in

Echinocţiul de primăvară/ Azi începe primăvara

După Mărţişor, Babe şi Moşi, după "zăpada mieilor", când calendaristic deja am păşit în anotimpul primaverii desi luna martie se dovedeste a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară , ce marchează începutul primăverii astronomice . El se produce în jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade.

După cum este cunoscut, mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, datorită poziţiei aproximativ fixe în spatiu a axei de rotaţie a Pământului, precum şi a înclinării sale faţă de planul orbitei acestuia.

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptică- ce marchează de fapt planul orbitei Pământului, explică experţii de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

În emisfera nor

dică, începând de azi, 20 martie,  durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, pâna la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

În funcţie de data echinocţiului este calculată, în fiecare an, şi data sărbătoririi zilei de Paşte. Primul conciliu de la Niceea a stabilit în 325 că "ziua de Paște va fi in prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocţiul de primavară".

Şi Google a sărbătorit echinocţiul de primăvară cu un logo special.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Înscrierea automată a comunitarilor pe liste, proiectul lui Mocanu în Parlament

VIDEO/ Doi gunoieri români dansează în plină stradă, pe manele şi muzică populară