in

Israel: publicate documente secrete care relevă implicarea lui Ceauşecu în negocierile israeliano-egiptene

Arhivele de stat din Israel au dezvăluit marţi, pentru prima dată, zeci de documente secrete care relevă rolul jucat de fostul dictator român Nicolae Ceauşescu în medierea dintre statul evreu şi Egipt pentru pregătirea vizitei istorice de la 20 noiembrie 1977 a fostului preşedinte egiptean Anwar Sadat în Israel, relatează publicaţia Haaretz, citată de Agerpres.

"Acum voi dezvălui lucruri care nu pot fi făcute publice", a spus premierul israelian de la acea vreme, Menachem Begin, în cadrul unei reuniuni guvernamentale de la 4 septembrie 1977. Begin efectuase la sfârşitul lunii august o vizită în România, singura ţară comunistă cu care Israelul întreţinea relaţii diplomatice.

"Preşedintele Ceauşescu mi-a spus că Sadat este dispus să organizeze o întâlnire între reprezentanţi ai Israelului şi ai Egiptului. L-am întrebat dacă acest lucru presupune o întâlnire a preşedintelui Egiptului cu mine, iar el a răspuns că, la acest moment, acest lucru presupune o întâlnire între reprezentanţi israelieni şi reprezentanţi egipteni. Evident, nu este posibil să fac acest lucru public şi vom vedea cum va evalua", se arată în transcrierea afirmaţiilor lui Begin din timpul reuniunii de guvern, afirmaţii clasificate 'strict secret'.

Şedinţa de guvern respectivă a avut loc cu două luni înaintea vizitei istorice a preşedintelui egiptean în Israel. Transcrierea a fost făcută publică marţi pentru prima dată, la 35 de ani de la vizita lui Sadat de la 20 noiembrie care, în doi ani, va conduce la Acordurile de la Camp David şi la tratatul de pace cu Egiptul.

Arhivele de Stat din Israel au publicat pe pagina lor de internet circa 40 de documente suplimentare legate de eveniment, care acoperă contacte secrete cu Egiptul, negocieri şi pregătiri premergătoare vizitei şi discuţii privind paşii de urmat.

Israelul a încercat să dezvolte relaţiile cu Egiptul prin intermediul României, care avea relaţii bune cu lumea arabă. Vizita premierului Menachem Begin în România a avut loc cu 12 ani înainte de înlăturarea de la putere şi executarea dictatorului român, reaminteşte Haaretz.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ramona Bădescu împlineşte 44 de ani: “Nu am regretat niciodată că am părăsit România”

Băsescu: Ponta e ca un pisicuţ, când vine la mine. Reacţia premierului: Pisica blândă zgârie rău