in

Caramelul, delicios în orice rețetă

După ce v-am prezentat Crema catalană, continui cu deliciile care se pot face cu zahăr caramelizat. Cred că nu sunt singura care, deşi posedă o carte de bucate a Sandei Marin, a crescut (şi trăieşte în continuare) cu idea că aşa zisa cremă de zahăr ars e cea pe care ştim toate s-o facem: cratiţă “căptuşită” cu zahăr ars, cremă făcută din ouă, lapte, vanilie şi zahăr şi cuptor. Însă aceasta este Crema de vanilie caramelizată şi, de fapt, asta e: o cremă de vanilie, udată de un sirop de zahăr caramelizat.

Apropò, ştiaţi că, împreună cu crema, puteţi vărsa deasupra şi o compoziţie de pandişpan, chiar şi bucăţi de fructe între ele, făcând astfel un adevărat tort? Când îl scoateţi din cuptor, îl răsturnaţi cu atenţie pe platou, îl lăsaţi la frigider, cu tot cu cratiţa de coptură răsturnată peste el, iar a doua zi, pandişpanul va fi perfect însiropat.

Adevarata Cremă de zahăr ars este mai degrabă ceea ce în Italia este cunoscută cu numele panna cotta, cu singura deosebire că în reţeta ei, zahărul nu se caramelizează. De aceea, panna cotta are o culoare perfect albă. Iată cum se prepară Crema de zahăr ars, după reţeta Sandei Marin.

Ingrediente:

 

  • 125 gr zahăr,
  • 3 foi de gelatină,
  • 6 linguri de apă,
  • 4 albuşuri,
  • 250 gr frişcă,
  • vanilie.

Mod de preparare:

Se arde într-o cratiţă zahărul, până capătă o culoare potrivită, nu prea închisă. Se stinge cu 4 linguri de apă fierbinte şi se lasă să mai fiarbă, până când scade cantitatea la jumătate. Se topesc foile de gelatină cu 2 linguri de apă clocotită şi se amestecă cu siropul de zahăr ars; se ţin pe marginea maşinii, la cald. Se bat spumă albuşurile, se amestecă cu compoziţia de mai sus, cât este foarte fierbinte, se bat din nou împreună şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit, se adaugă, amestecând uşor, frişca bătută cu puţin zahăr vanilat. Se toarnă compoziţia într-o formă udată cu apă (sau mai multe monoporţie), se lasă câteva ore la gheaţă, apoi se răstoarnă. Se serveşte cu frişcă bătută şi biscuiţi.

Şi, pentru că e vară, e cald, de ce nu şi o reţetă de Îngheţată caramel? Nu avem toţi maşină de îngheţată în casă, dar, pe vremuri, nici nu exista, însă noi tot ne făceam îngheţată de casă. Aşa că nimic nu ne împiedică să o facem şi o vom mânca ori… ca pe îngheţată, ori umplând cu ea gustoase clătite fierbinţi.

Ingrediente și mod de preparare:

6 ouă, 250 gr. zahăr, 1 l. lapte. Gălbenuşurile se freacă cu 100 gr zahăr. Restul de zahăr se pune pe foc, la caramelizat. Îl vom stinge cu circa 50 ml de apă. Adăugăm laptele şi lăsăm pe foc, până când se topeşte zahărul. Îl lăsăm la răcit şi adăugăm puţin câte puţin gălbenuşurile frecate. Amestecăm bine şi punem din nou pe foc, până când crema se îngroaşă ca o smântână. O răcim şi o băgăm la congelator, cel puţin 2 ore.

Irena Cara


 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poeta Elena Nemeș, pe jumătate italiancă: ”Integrarea a fost grea, am luptat pentru un loc de muncă”

Catrinel Menghia îşi expune picturile la Monte Carlo