in

Gastronomia belgiană

Gastronomia belgiană este caracterizată de bere, cât de ciudat n-ar părea, băutura naţională şi cea mai apreciată de către turişti, pentru că se pune în mâncare şi lângă mâncare. Majoritatea celor peste 400 de feluri de bere sunt produse din hamei sau orz. Belgia are sute de fabrici de bere, locuitorii ei fiind pe primul loc în lume la consumul acestei băuturi, revenindu-le anual peste 150 de litri de persoană.

Bucătăria belgiană se distinge prin consistenţa sa. Dejunul e compus din produse de patiserie servite de obicei cu cafea. Cofetăria este caracterizată de binecunoscutele praline de ciocolată belgiană, inventate la începutul secolului XX. Mostre din cea mai fină ciocolată vom găsi, unde altundeva decât la Muzeul de ciocolată din Bruxelles.

Situat în centrul istoric al capitalei Belgiei, Muzeul de ciocolată şi cacao oferă gurmanzilor şi curioşilor o vizită plină de savoare şi arome. La doi paşi de Grand Place, muzeul este găzduit într-o clădire din secolul al XVII-lea, casa De Valk construită în 1697 şi complet restaurată în 1943.

Ideea acestuia este de reeditare a timpului pentru a prezenta publicului originea şi istoria ciocolatei – cultivarea boabelor de cacao la azteci, aducerea lor în Europa, tehnici de producţie şi demonstraţia unui ciocolatier. Muzeul se întinde pe trei etaje. Colecţii de cupe de ciocolată, sculpturi din ciocolată şi degustări, toate fac parte din aventură.

Bucătăria locală este foarte populară şi iese în evidenţă prin mâncărurile specifice, cum ar fi anghila cu legume şi verdeaţă sau salata Liege. Cele mai multe meniuri din restaurante sunt inspirate din bucatele tradiţionale cu creveţi, sparanghel, anghile, şuncă, diverse feluri de plăcintă ca aperitiv, în timp ce peştele şi carnea sunt servite la felul principal.

Waterzooi, o supă de peşte sau de pui cu legume, este foarte apreciată atât de către belgieni cât şi de turişti. Specialităţile preparate cu bere, cum ar fi Carbonades, tocana cu carne de vită şi bere, sunt renumite.

Carnea de iepure, preparată în mod tradiţional cu bere este considerată o delicatesă în Belgia. Roşii umplute cu creveţi, sparanghel în stil flamand, rinichi de manzat, raci, cartofi fierţi şi slănină prăjită, andive gratinate, chifteluţe de iepure cu sos sau carnea de gâscă cu sos de usturoi sunt doar câteva din cele peste 300 de reţete tradiţionale.

Există, de asemenea, o gamă variată de brânzeturi. Gastronomia belgiană nu se rezumă la friptură, fiecare regiune are o selecţie destul de variată de feluri de mâncare de sezon. De exemplu, în sud se mănâncă peştele de râu (anghilă, păstrăv, ştiucă), tocana de ciuperci sălbatice. În partea de nord a ţării – fructele de mare (creveţi, scoici). În toată ţara se consumă foarte multe legume.

Pentru o masă de prânz sau o cină romantică se pot alege meniuri simple, dar gustoase. La restaurant vă poate întâmpina un decor din lemn sau un zid de cărămidă cu un şemineu, unde cu siguranţă veţi găsi cartofii prăjiţi şi midiile sau poate veţi fi curioşi să gustaţi din gofrele tradiţionale, toate la un standard ridicat şi o prezentare impecabilă, căci se spune că Belgia serveşte mâncare de calitate franţuzească şi în cantitate germană.

Tatiana Scurtu-Munteanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Perugia, transport gratuit la vot

Mort la locul de muncă: a doua zi urma să plece în concediu în România