in

Gazpacho – o supă pentru zile fierbinți de vară

Gazpacho, faimoasa supă din regiunea Andaluziei aflată în sudul Spaniei, reprezintă o gustare extrem de răcoritoare pentru zilele fierbinţi de vară.

Această salată “care se bea”, se prepară încă de pe vremea romanilor şi, iniţial, consta doar dintr-un amestec de pâine, usturoi, ulei şi apă, asezonate cu oţet sau suc de struguri acri (verjus). Era considerată mâncarea oamenilor săraci. Descoperirea Noii Lumi i-a adăugat în plus roşiile şi ardeii. Există sute de feluri de gazpacho. Pentru gazpacho roşu se folosesc drept bază, roşiile. Gazpacho verde elimina roşiile şi adăugă în loc verdeţuri tocate, precum busuioc, mentă sau pătrunjel. Gazpacho alb nu are în compoziţie nici roşii, nici verdeaţă, dar este îngroşat cu migdale sau seminţe de pin şi uneori struguri. O faimoasă versiune albă, cunoscută sub numele de ‘ajo blanco’, conţine migdale, usturoi, crutoane, oţet, ulei de măsline şi sare.

Ingrediente pentru 4-6 porţii:

 

  • 2 castraveţi curăţaţi de coajă şi de seminţe şi tăiaţi cubuleţe
  • 1 ardei / gogoşar tăiat
  • 1 ceapă tăiată
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 700-900 grame roşii tăiate cubuleţe
  • 1 cană cu apă sau suc de roşii
  • 1 sfert cana vin roşu sau oţet de vin
  • ½ sau 1 cana pesmet
  • 1/3 dintr-o cană cu ulei de măsline sare şi piper după gust

 

Mod de preparare:

Separat, pasează cu ajutorul robotului de bucătărie sau a unui blender, castraveţii, gogoşarul, ceapă şi usturoiul. Strecoară amestecul cu ajutorul unei site, într-un castron mare. Adăugă roşiile în robotul de bucătărie sau în blender şi pasează-le. Strecoară prin sită în castronul în care se afla piureul deja pregătit. Amestecă cu apă sau cu suc de roşii, împreună cu pesmetul şi uleiul de măsline. Adăugă sare şi piper. Lasă amestecul să se răcească timp de 1-2 ore. Serveşte într-un castron cu orice fel de garnitură doreşti.

Garnituri:

Pentru garnitură, opreşte nişte castravete, ceapă şi ardei sau gogoşar. Taie legumele mărunt şi serveşte-le în castroane separate, pentru că oaspeţii să-şi pună cantitatea pe care o doresc. Alte garnituri des întâlnite sunt crutoanele, ouăle şi şuncă. Dacă îţi place mai mult aşa, păstrează amestecul de castravete şi ardei compact şi elimina etapa strecurării. Roşiile trebuie însă oricum trecute prin sită, pentru a elimina toate seminţele. Amestecă şi cuburi de gheaţă înainte de a servi gazpacho, pentru a păstra supa bine răcită. Amestecă creveţi, raci, scoici sau crabi, pentru a face gazpacho din fructe de mare.

Unii consideră gazpacho a fi mai bun, după ce a fost lăsat să se aşeze timp de 3-4 zile.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

TRAGEDIE în Franța: Autoritățile confirmă decesul unui cetățean român în atacul din Nisa

Pokémon Go, alarma experților: „Risc de regresie mentală”