in

Guacamole – un sos gustos și ușor de făcut

Guacamole e un sos originar din America Centrală, preparat pe bază de avocado. Cuvântul provine din limba spaniolă din aguacate și mole (avocado și sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli (ahuacatl→aguacate→avocado; molli→mole→sos).

Sosul are în componență pastă de avocado și apă la care se adaugă mirodenii. Rețeta modernă și elementară a sosului guacamole constă în a pisa, într-un mojar, fructul de avocado până la obținerea unei paste omogene, adăugând ceapă, chili verde, zeamă de lămâie și sare.

De asemenea se poate adăuga coriandru tocat fin, miez de roșii proaspete sau pastă de roșii.

În țările de proveniență a sosului, varianta în amestec cu roșii poartă denumirea de salsa (sos) și nu guacamole. În nordul Mexicului, sosul guacamole se prepară doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adăuga puțin lapte sau smântână. În bucătăria mexicană sosul de guacamole se folosește pentru a acompania diverse gustări, taco mexican, preparate din carne, etc.

Cei care țin post pot găti foarte bine această rețetă ținând cont că nu are ca ingrediente carne, ouă sau brânză.

Ingrediente:

  • 4 avocado
  • 2 roșii medii
  • 1 ceapă roșie medie
  • sucul de la ½ lămâie
  • 1 ardei iute roșu
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare și piper

Mod de preparare:

Avocado se taie pe lungime, pe lângă sâmbure, îndepărtând sâmburele. Pulpa fructului se scoate cu o lingură, pe lângă coajă, și se taie cubulețe. Ceapa roșie, ardeiul și roșiile, spălate și curățate, se taie deasemenea cuburi mici. Pătrunjelul se toacă mărunt. Se amestecă, intr-un bol, legumele astfel obținute, împreună cu zeama de lămâie și uleiul de masline. Se condimenteaza cu sare și piper, după gust. Pătrunjelul se amestecă la final.

Guacamole se servește cu tortilla sau cu pâine prăjită.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Milano, a violat o studentă Erasmus: condamnat la 10 ani de închisoare

Te-ai plictisit de hotelurile normale? Iată pe cele mai ciudate din lume