in

Mâncarea de tip fast-food tâmpeşte. ”Pierzi controlul. Este semnul dependenţei”

Rezultatele unui studiu efectuat de specialiştii britanici arată că IQ-ul şi memoria celor care consumă mâncare tip fast-food se deteriorează, odată cu trecerea timpului.

Un grup de dietologi britanici a efectuat, timp de 10 ani, o serie de cercetări la care au participat peste 6.000 de britanici cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani, potrivit apropo.ro.

În această perioadă, în care au fost efectuate teste de IQ şi memorie, nu au existat nici un fel de restricţii a celor testaţi în privinţa alimentelor.

Oamenii care au consumat mâncare tip fast-food, cu timpul, au avut rezultate din ce în ce mai proaste la teste, în comparaţie cu cei care s-au îngrijit de alimentaţie.

Cercetătorii au menţionat că cei ce se hrănesc necorespunzător suferă, în general, de obezitate şi îmbătrânesc mai devreme.

Prin urmare, memoria lor şi capacitatea de muncă a creierului se înrăutăţesc mai repede, decât la persoanele care duc un mod sănătos de viaţă.

Dependenţă

Nu este singurul pericol al acestui tip de aliment. Potrivit unui alt studiu, mâncarea de tip fast food dă dependenţă la fel ca drogurile.

Mâncărurile care sunt pline de zahăr, sare şi grăsimi te fac să vrei şi mai multe. Şi cu cât mănânci mai mult, cu atât simţi nevoia să mai iei o porţie în plus pentru a te simţi bine, întrucât mâncarea de tip fast food devine un înlocuitor al fericirii.

În urma unui test efectuat pe şoareci de doctorul Paul Kenny, un cercetător la Scripps Research Institute din Florida, acesta a descoperit că organismul uman are acelaşi comportament atât la consumul alimentelor nesănătoase cât şi la cel al unor droguri.

„Pierzi controlul. Este semnul dependenţei”, a declarat dr. Kenny pentru Telegraph.

Cercetătorul a împărţit şoarecii în trei grupuri – unul care mănâncă sănătos, unul care are voie la puţin fast food şi un al treilea care poate mânca fast food oricât doreşte. Primele două grupuri nu au avut probleme de dependenţă însă la al treilea s-a obsevat o stimulare a centrului plăcerii din creier.

Calea spre infarct

Un kebab poate conţine şi 200 de mililitri de ulei, dar şi alte feluri de mâncare de tip fast-food sunt la fel de bogate în grăsime, scrie London Standard, citat de Mediafax.

Nutriţioniştii spun că persoanele care consumă săptămânal doar două porţii din aceste feluri de mâncare grasă prezintă riscul de a suferi un infarct în următorii 10 ani.

Cercetătorii de la Hampshire County Council au testat conţinutul mai multor tipuri de mâncare fast food, printre care s-au numărat feluri chinezeşti, indiene, pizza, kebab şi peşte cu cartofi prăjiţi, şi au făcut nişte descoperiri îngrijorătoare.

Denise Thomas, şeful departamentului de nutriţie şi dietetică din cadrul Portsmouth Hospitals Trust, a declarat că este şocată de rezultate.

Multe dintre felurile de mâncare conţineau în numai o porţie toată cantitatea de grăsime zilnică recomandată.

Kebabul conţine 111 grame de grăsime, de două ori cantitatea de grăsime zilnică recomandată. Dacă porţia de kebab cântăreşte 400 de grame, grăsimea conţinută este un sfert din aceasta.

O cantitate de 111 grame de grăsime conţine 1.000 de calorii – echivalentul a 200 de mililitri de ulei, a explicat cercetătorul.

Grăsimea este, în principal, saturată şi contribuie la creşterea nivelului de colesterol şi la îngroşarea arterelor.

Dacă la dieta obişnuită se adaugă săptămânal două porţii de kebab, se creează condiţiile pentru apariţia bolii coronariene cardiace.

Dacă la aceasta se adaugă factori precum dieta alimentară dezechilibrată, sedentarism şi vârstă înaintată, cresc riscurile de maladii cardiace şi infarct.

Dacă se consumă multe fructe şi legume, riscurile acestea scad.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Romeo Stratulat, artistul lăudat de Papa Ratzinger: ”Mă consider mai degrabă un cioplitor, sculptor e prea mult”

”Sora ta a avut un accident, trimite 900 de euro”, un român din Riano la un pas de a fi înșelat