in

Orez cu fructe de mare

Orez cu fructe de mare este una dintre cele mai importante rețete ale bucătăriei italiene, foarte bună atât în perioada rece cât și în cea caldă, factorul important fiind calitatea ingredientelor, respectiv fructele de mare. Chiar dacă pare o rețetă complexă, rețeta nu necesită cunoștințe complexe de gastronomie. Rețeta pe care v-o propun conține scoici (cozze), midii (vongole), creveți (gamberi), calamari și sepii mici (sepioline), dar pot fi adăugate și alte ingrediente în funcție de disponibilitatea fiecăruia.

Ingrediente pentru 6 persoane:

scoici 1 kg (foto), midii 1 kg, creveți 300 g, calamari 200 g, sepii mici 200 g, orez (de tip carnaroli), o ceapă, doi căței de usturoi, un ardei iute, ulei de măsline, sare, piper, un pahar de vin alb, o legătură bună de pătrunjel

Mod de preparare:

Pentru reușita rețetei, trebuie să fim foarte atenți la prospețimea ingredientelor și apoi la spălarea fructelor de mare. Dacă nu sunt bine curățete scoicile sau midiile, va rămane nisip sau părți necomestibile iar gustul și consistența vor avea de suferit. De aceea trebuie curățate bucată cu bucată, spălate bine și curățate cu un burete de sârmă. Operațiunea nu e foarte complicată și nici nu durează foarte mult dar e foarte important. Calamarii trebuie deasemenea tăiați în bucățele sau rondele, în funcție de mărime. Sepiile pot fi lăsate întregi, dar spălate și curățate bine. De la creveți e indicat să se folosească doar coada sau curățate bine de antene sau piciorușe pentru a nu se rupe la fierbere și amesteca cu orezul.

Pentru început se fierb scoicile și midiile, nu mai mult de 2 minute, până când se deschid toate. Sucul obținut se strecoară și se pune separat, la fel și scoicile cu midiile. (eu prefer să nu scot pulpa și să le las întregi…se vede în foto cum intră orezul în scoici). Calamarii și sepiile se prăjesc în ulei, dar după circa 1 minut se adaugă jumătatea de pahar de vin alb și se lasă să fiarbă pentru 7-8 minute.

Separat se călește ceapa tăiată mărunt până prinde culoare gălbuie, se pune și ardeiul iute, se adaugă orezul și se amestecă împreună pentru câteva secunde. Se adaugă jumătate de pahar de vin alb iar când se evaporă se lasă totul la fiert punându-se puțin câte puțin, din zeama lăsată de scoici și midii, la început. Când orezul e aproape gata se adaugă calamarii, sepiile și creveții și se lasă la fiert împreună pentru circa 5 minute, adăugându-se apă dacă nu mai rămâne zeamă de la moluște. La sfârșit se combină cu scoicile și midiile. Obligatoriu, pentru a fi rețeta perfectă, se adaugă pătrunjel proaspăt tăiat mărunt.

Nu trebuie să lipsească vinul alb și sec, servit rece.

A.R.

CITEȘTE ȘI:

La vremuri toride, conopidă picantă

Supă răcoroasă cu dovlecei şi roşii

Ciorbă de perișoare

Mămăliguță umplută

REȚETA DULCE: Savarine

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dosarele participanților la Congres vor fi luate la control amănunțit. Tomac: ”Cunosc mai multe elemente”

Unica ţară mare care înregistrează scădere: salariul orar din Italia micșorat cu 0,5%