in

Rețetă de post – Hummus libanez

Una dintre cele mai interesante şi hrănitoare reţete vegetariene, „hummusul” este plin de substanţe nutritive foarte sănătoase: fier, vitamina C, B6, proteine. Pasta de susan tahini sau tahina aduce şi ea un aport esenţial de vitamina E şi uleiuri mononesaturate, foarte importante pentru organism.

Hummusul este o mâncare străveche. Încă din antichitate există documente care atestă această mâncare, care a hrănit omenirea de peste 10.000 de ani. Fiind atât de sănătoasă, reţetă originală a fost disputata de multe ori, între Liban şi Israel fiind un adevărat „război” pe aceste teme.

În final, s-a decis că hummusul ar fi de origine libaneză. În consecinţă, celelalte popoare, care consumă frecvent hummus, şi-au făcut propriile lor reţete, variaţiuni pe tema reţetei originale. Azi vom prezenta un „hummus bi tahini”(hummus cu pastă de susan), după o reţetă libaneză clasică. Se serveşte cu lipie libaneză, ca un antreu („mezze”) sau ca sos ce aromatizează fripturile, falafelul sau alte preparate vegetariene.

Ingrediente:

  • -250 grame năut uscat
  • -pastă de susan
  • -ulei de măsline
  • -suc de lămâie
  • -usturoi
  • -sare, piper negru şi, opţional, boia iute, coriandru măcinat, chimen măcinat sau mentă

Mod de preparare:

Se lasă năutul la înmuiat în apă rece minim 12 ore(peste noapte). Volumul boabelor se dublează. Se scurge apa în care au stat toată noaptea şi se pune năutul la fiert în apă cu sare. După ce fierbe vreo 1,5-2 ore, strecuraţi năutul, dar păstraţi o ceaşcă din apă în care a fiert. Cât e cald, frecaţi între mâini boabele de naut, pentru a elimina cojile. Apoi puneţi boabele de naut în robotul de bucătărie, adăugaţi o parte din zeamă, o lingură pastă de susan, sucul de la o lămâie, o lingură de ulei, sare, un căţel de usturoi. Amestecaţi bine şi apoi gustaţi.

Se pot adăuga 2-3 frunze de mentă, pentru a avea o aromă mai parfumată. După ce gustaţi, adăugaţi tot ce mai e necesar, adică pot fi dublate cantităţile de pastă de susan, lămâie, piper şi ulei, în funcție de preferințe. Mixaţi până obţineţi o pastă foarte fină, dar consistentă. Dacă e nevoie să o faceţi mai moale, adăugaţi câte puţină zeamă. Puteţi să condimentaţi hummusul cu boia iute, coriandru măcinat şi chimen (opţional) sau puteţi să-l serviţi doar cu condimentele de bază. Când serviţi, decoraţi cu boabe de năut, boia, muguri de pin sau verdeaţă şi stropiţi cu ulei de măsline.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deviza unui român bine integrat în Italia: «Nu am acceptat să fiu tratat ca o slugă»

Lecce, oraşul cu un stil baroc unic in lume