in

A scăzut preţul locuinţelor în România. Ghidul cumpărătorului

Într-o perioadă de criză în care puţine tranzacţii imobiliare au loc, agenţii de vânzări şi proprietarii apelează la un întreg arsenal pentru a-şi vinde cât mai repede bunul.

Preţurile apartamentelor din România scad în continuare, speculându-se că acest an este propice pentru achiziţia de locuinţe. Cei mai mulţi dintre cei care doresc să vândă apelează la metode ingenioase prin care încearcă să convingă pe cel interesat că face o alegere excelentă. Pe lângă îmbunătăţirile standard: gresie, faianţă şi termopane, proprietarii “oferă” loc de parcare, vecini liniştiţi sau boxă la subsol pentru murături sau bicicletă.

Presa relatează despre metodele la care apelează proprietarii pentru a-şi vinde apartamentele. Nea Marin vinde un apartament în Colentina, pe strada Fabrica de Pâine.”Eu zic că e bine că nu e chiar la bulevard, să fie gălăgie. Restul ai la discreţie, piaţa Obor, fast food, casionouri, baruri”, îşi laudă omul apartamentul şi cartierul. Cu vecinii mă asigură că nu o să am probleme. “Sub noi e o babă singură cu căţel, nu face scandal, dar când dădea nepotul muzica mai tare, mai bătea în ţeavă”, o prezintă nea Marin pe vecina de la 5. Pe site e scos la 48.000 de euro. “Negociabil, domnule, ne înţelegem noi cumva”, spune vânzătorul.

În baie cada a prins purici de rugină, iar faianţa şi gresie sunt puse de parcă s-a jucat un copil. Holul cere gresie, iar pereţii imploră var. La bucătărie trebuie schimbată instalaţia sanitară. În sufragerie şi în cameră este parchet, însă îi trebuie o recondiţionare. “Am schimbat geamurile, termopan”, încearcă să o taie omul. Plusează repede cu o ofertă: “45.000, dar plăteşti transportul ca să mă mut până în comuna Căţelu”.

Boxă pentru cauciucuri şi murături

Ansamblul rezidenţial Vivenda, din cartierul Pantelimon, încă îşi mai caută locatari. O dată cu apartamentul e asigurat şi locul de parcare, iar agenţii de vânzări îmbie potenţialii cumpărători cu boxele. “Aveţi loc să puneţi cauciurile, de exemplu, o bicicletă, o murătură, ce vă doriţi”, prezintă agentul imobiliar o cameră lungă.

Pe hol miroase a curat. “Toate contoarele sunt la uşă, nu intră nimeni în casă, nu vă deranjează cu vreo citire”, spune agentul.

Apartamentul e invadat de lumina care vine dinspre balcon. Are 51 de metri pătraţi. Exact la intrare, în dreapta e o mică debara: “mai puneţi un mop, faceţi rafturi pentru pături, e util”.

E văruit, în cele două camere este parchet, iar în bucătărie şi în baie e faianţă şi gresie.

Dacă aleg unul între etajele 1 şi 6 costă 88.500 de euro, dacă aleg la 7 sau 8, preţul scade cu 2.000 de euro.

Bucătăria are o uşă dinspre hol dar nu are perete despărţitor cu camera de zi. “Mulţi au fost cei care au vrut să fac un fel de bar, un open space, însă nu e vreo problemă, pereţii despărţitori sunt din rigips şi se pot face modificări foarte repede”, explică vânzătorul.

Apartamentele noi sunt mai scumpe decât cele vechi cu aproximativ 15 – 20.000 de euro. În preţ intră parchetul, gresia, cam tot, mai rămâne să-l mobilezi. În plus, ţi se garantează şi un loc de parcare.

Apartamentele cu trei camere, mai accesibile

Cei trei ani de criză au însemnat o scădere accelerată a preţurilor la locuinţe. De programul “Prima Casă” au profitat, în principal, cei care doreau să vândă locuinţe cu două camere, însă, în ul timul timp, s-a observat o uşoară creştere a preferinţelor românilor pentru apartamentele cu trei camere, potrivit oficialilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. 29% dintre locuinţele achiziţionate prin programul guvernamental au fost apartamente cu trei camere. Procentul ar puteacreşte în condiţiile în care şi preţurile unor astfel de locuinţe au scăzut în ultimii ani, chiar şi cu 45%, spun reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Potrivit acestora, preţurile medii ale apartamentelor vechi cu trei camere sunt cuprinse între 800 şi 1.050 euro/mp, preţul mediu pentru un apartament fiind de 70.000 de euro. “Există şi zone cu preţuri mai mici, precum Titan, 1 Decembrie, Berceni sau anumite zone din Colentina, dar şi zone cu preţuri mai ridicate, precum 1 Mai, Moşilor sau zonele centrale”, au declarat aceştia.

Pe de altă parte, o analiză a portalului imobiliare. ro arată că proprietarii scot la vânzare apartamente cu trei camere şi la preţuri de 50.000 de euro sau chiar mai mici, în funcţie de suprafaţă şi confort. Cele mai ieftine sunt locuinţele confort 2, de 50 mp, din cartiere precum Drumul Taberei, Lacul Tei sau Militari-Apusului. Preţul pentru o astfel de locuinţă este de 41.000-44.000 euro.

Locuinţele de trei camere din ansamblurile rezidenţiale coboară cu greu sub 70.000 de euro. Există, totuşi, şi oferte mai accesibile. Un exemplu este un apartament cu o suprafaţă utilă de 100 mp, scos la vânzare pentru 45.000 de euro, în Bucureşti.

Preţurile locuinţelor

din Capitală

Cartiere

1 cameră – 25 – 30.000 euro

2 cam. – 45 – 50.000 euro

3 cam. – 60 – 70.000 euro

Centru

1 cam. – 50.000 euro

2 cam. – 70.000 euro

3 cam. – 95.000 euro

Apartamente Noi

1 cam. – 40.000 euro

2 cam. – 65 – 70.000 euro

3 cam. – 80 – 90.000 euro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Germania, Danemarca şi Marea Britanie vor lucrători români

Snoop Dogg cântă cu o româncă – ASCULTĂ MELODIA