in

Cum pot obţine românii din străinătate pensia comunitară

Românii care au muncit în mai multe ţări europene în ultimii ani cu contract şi au plătit impozite în mai multe locuri pot primi pensie comunitară. Pensia va fi calculată conform legilor din fiecare stat, iar toate contribuţiile vor fi însumate, pentru a se obţine o singură pensie. Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată.

Regulamentele europene de acordare a pensiei comunitar vizează cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.

Cetăţenii români care au lucrat afară şi au plătit regulat contribuţii, au dreptul la prestaţii de pensie în aceleaşi condiţii de vârstă şi de contribuţii prevăzute pentru cetăţenii ţării respective. Cetăţenii români pot primi pensie pentru limita de vârstă, pensia de urmaş şi pensia anticipată sau pe caz de boală.

Cum se obţine pensia comunitară?

Cetăţenii români care au muncit mai mulţi ani peste hotare sau cel puţin un an, iar la momentul pensionarii decid să se întoarcă în România sau să se mute în altă ţară membră UE, pot solicita pensia statului pentru care au muncit din locul în care se afla în perioada pensionării.
Pensia va putea fi primită în lei sau în euro, în funcţie de unde se află persoana pensionată.

Prin urmare, românii care au lucrat în mai multe state membre UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite la Casa Judeţeana de Pensii (CJP) din judeţul în care au locul de rezidenţa şi trebuie să aibă vârstă pentru ieşire la pensie, conform legii din România, adică 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

În acest caz, li se vor calcula vechimea de muncă pe teritoriul României, iar dacă la momentul respectiv cetăţeanul roman locuieşte sau munceşte în alt stat european, va trebui să aştepte să împlinească anii de ieşire la pensie din ţara respectivă, apoi îi va fi calculată vechimea de muncă regulara pe acel teritoriu.

Aşa cum precizează consilierul juridic Gabriela Pintea, cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege:

„O persoană care a lucrat în România şi în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu dată la care îndeplineşte condiţiile necesare, în funcţie de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”.

Condiţia de bază pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care doreşte să ceară pensie unui stat comunitar este să aibă plătite contribuţiile măcar un an de zile pe acel teritoriu.

De exemplu, în România este obligatoriu să ai munciţi sau să cotizezi la stat măcar 15 ani, ca să poţi să ieşi la pensie atunci când atingi vârsta admisă de lege.
În cazul în care muncitorul se întoarce în propria ţara sau se mută în altă ţară europeană, înainte de a fi îndeplinit condiţiile necesare, aceste condiţii pot fi îndeplinite continuând să muncească şi să verse contribuţii în gestiunea de prevederi sociale a ţării europene în care s-a mutat.

Datorită sistemului „totalizării”, toate contribuţiile vărsate în alte ţări europene vor fi însumate cu scopul de a acorda o singură pensie. Suma acordată că pensie se determina din gestiunea de prevederi sociale a fiecărei ţări, în funcţie de contribuţiile vărsate.
Este bine de ştiut că romanii stabiliţi definitiv peste hotare şi care nu mai doresc să se întoarcă în România, pot depune dosarul pentru pensionare direct în ţara în care se afla, iar acolo îi vor fi calculaţi şi anii munciţi în România.

Un alt aspect important şi bine de ştiut este că pensia din România poate fi mutată în orice alt stat european. Adică, dacă la bătrâneţe vă decideţi să plecaţi din România, puteţi să vă transferaţi pensia în ţara în care vă stabiliţi.

Concret, pentru a primi pensia în străinătate, solicitanţii trebuie:

  • să deschidă un cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu;
  • să comunice detaliile bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea şi adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul, numărul de cont bancar) casei teritoriale de pensii în evidenţă căreia se afla dosarul de pensie (prin intermediul declaraţiei de transfer).

Sursa: Mediafax

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 6 In medie: 4.3]
cascada bigar

VIDEO S-a prăbuşit cascada Bigăr, una dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din România

Moartea Mădălinei Pavlov la Reggio Calabria: A fost ucisă? Mama: „Vreau adevărul despre fiica mea”