in

Ghid pentru convertirea unui carnet de conducere străin în Italia. Cât pot conduce cu permisul românesc?

Roma, 27 noiembrie 2020 – Cetățenii străini cu permis de conducere eliberat de o altă țară pot continua să conducă vehicule din categoria pentru care sunt autorizați pentru o perioadă de timp variabilă (2 ani sau 1 an), funcție de țara care a emis permisul, țară UE sau extra UE.

După această primă perioadă provizorie, este obligatoriu să se solicite conversia permisului de conducere, adică eliberarea unui nou permis italian corespunzător celui străin.

Permis de conducere eliberat de o țară UE sau aparținând Spațiului Economic European

Permisul de conducere emis de aceste state (între care și România) este echivalent cu cel italian, deținătorii vor putea, prin urmare, să continue să conducă în Italia cu acest permis:

– până la scadența sa, dacă permisul are o dată de expirare prevăzută de normele UE, adică 10 sau 5 ani, în funcție de categorie,

– până la maximum doi ani de la obținerea rezidenței, dacă permisul străin nu expiră sau expiră mai târziu decât perioada prevăzută de reglementările UE.

Ulterior va fi necesară convertirea permisului la Motorizarea Civilă, iar conversia va fi posibilă chiar dacă permisul a expirat, prezentând certificatul medical.

Permis de conducere eliberat de o țară terță

Deținătorii unui permis de conducere eliberat de o țară terță (extra UE) vor putea circula, timp de un an de la înregistrarea rezidenței, cu permisul de conducere însoțit de traducere (efectuată de un traducător și certificat de Tribunal sau de un notar sau de Consulat și ulterior legalizată la prefectură).

După un an, va fi necesar să se solicite conversia permisului, dacă țara emitentă a semnat acorduri de reciprocitate cu Italia:

Mai jos este lista statelor semnatare: Albania, Algeria, Argentina, Brazilia, El Salvador, Filipine, Japonia, Israel, Liban, Macedonia, Maroc, Moldova, Principatul Monaco, Republica Coreea, Republica San Marino, Serbia, Sri Lanka, Elveția, Taiwan, Tunisia, Turcia, Ucraina, Uruguay.

Unele țări, pe de altă parte, eliberează permise de conducere convertibile pentru anumite categorii de cetățeni (personal diplomatic sau în misiuni guvernamentale): Canada, Chile, Zambia, Statele Unite.

NOTĂ: conversia permisului de conducere FĂRĂ examen nu este posibilă decât pentru cetățenii din afara UE care locuiesc în Italia de mai puțin de patru ani. Dacă este rezident mai mult de patru ani, cetățeanul străin va trebui să fie supus unui test de conducere.

Unde se depune cererea de conversie:

Cererea de conversie a permisului de conducere trebuie depusă la Ufficio motorizzazione civile.

Documentația care trebuie prezentată:

– cerere pe formularul TT2112 disponibil la ghișeu sau online pe Portale dell’automobilista

– dovada plății de 10,20 € în contul curent 9001

– dovada plății de 32,00 € în contul curent 4028

– certificat de aptitudine psihofizică eliberat de un medic calificat (al ASL) sau de comisiile medicale locale. Pentru conversia unui permis de conducere comunitar, se cere certificat: numai dacă acesta expiră, a expirat, nu expiră sau are o valabilitate mai mare decât cea prevăzută de reglementările comunitare.

– 2 fotografii identice în format pașaport, dintre care una autentificată;

– permis de conducere străin în original și fotocopie

– original și fotocopie document de identificare

– cod fiscal în original și fotocopie.

Documente suplimentare pentru cetățeni non-UE:

– permis de ședere original și fotocopie sau

– carte de ședere original și fotocopie

în cazul în care persoana interesată așteaptă reînnoirea din cauza expirării sau a primei eliberări a permisului de ședere: fotocopia actului de identitate și chitanța cererii de reînnoire / primirea primei cereri

Ce se întâmplă dacă permisul de conducere nu este convertibil?

Deținătorii de permise neconvertibile vor putea conduce în Italia cu certificatul străin (tradus) sau permisul internațional de conducere, până la un an de la achiziționarea reședinței.

Ulterior, vor trebui să susțină un examen de conducere conform reglementărilor italiene.

ATENȚIE: Lipsa documentației (traducere sau permis internațional de conducere) sau conducerea cu acesta din urmă expirat duce la retragerea permisului de conducere, care va fi trimis la Prefectură și, constatând neconvertibilitatea, la Consulatul țării de origine.

Articol redactat pentru Stranieri in Italia de: Federica Merlo, avocat

Aveți întrebări cu privire la statutul străinilor în Italia și alte proceduri din viața de fiecare zi? Găsiți un răspuns gratuit pe forumurile juridice ale „Stranieri in Italia”. Descărcați aplicația

Guida alla conversione della patente di guida estera in Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un român fără adăpost din Fabriano a primit locuință de la primărie, recompensă pentru gestul său generos

mita permise suceava

14 rețineri în dosarul permiselor obţinute ilegal la Suceava. Șef din Poliţie, bănuit că primea mită 20.000 euro pe zi