in

Vaccinul pentru badante și menajere: este obligatoriu din 15 decembrie?

Vaccinul pentru badante și menajere: este obligatoriu din 15 decembrie? Iată ce spun noile norme.

Din 15 decembrie, lucrătorii sanitari și similari care lucrează la domiciliul pacienților trebuie să se supună vaccinului obligatoriu împotriva Covid. Dar îngrijitoarele și menajerele sunt obligate să facă vaccinul?

Începând cu data de 15 decembrie, obligația de a primi vaccinul Covid este în vigoare pentru toate acele persoane care practică profesiile de sănătate la domiciliu. Noua decizie a guvernului a creat puțină confuzie și mulți se întreabă dacă și îngrijitoarele („badante”) și menajerele („colf”) ar trebui să fie supuse injecției.

Green Pass simplu

În prezent, certificatul verde de bază (Green Pass), care poate fi obținut cu vaccinare, recuperare din boală sau un test negativ, este obligatoriu din 15 octombrie pentru toți lucrătorii, inclusiv îngrijitoarele și menajerele angajate în mod regular, chiar și cu cazare și masă.

Cei care asistă o persoană la domiciliu, dar nu au Green Pass, pot fi, așadar, scoși de la locul de muncă și trebuie să părăsească cazarea.

Badante fără Green Pass, amendate cu 1.500 de euro și concediate

Obligația de vaccinare a fost extinsă de la 15 decembrie

Obligația de Green Pass rămâne valabilă, dar decretul Super Green Pass, care prevede măsuri consolidate, a introdus cerințe de vaccinare pentru profesiile din domeniul sănătății și profesioniștii din domeniul sănătății începând cu 15 decembrie 2021.

Anterior, măsura se referea doar la cei care își desfășurau activitățile în structuri sanitare publice și private, structuri sociale și de asistență socială, farmacii, parafarmacii și cabinete profesionale.

Noua prevedere extinde obligația de a efectua vaccinul anti Covid și la cei care lucrează în afara acestor locuri, și lucrează la domiciliul pacienților.

Aprilia, doctoriță româncă suspendată, a refuzat să se vaccineze

Care sunt profesiile din sănătate și lucrătorii din domeniul sănătății

Ministerul Sănătății recunoaște aceste profesii sanitare:

 • Profesii de asistent medical și moașă (asistent medical, obstetrician).
 • Profesii de reabilitare (podiatru, kinetoterapeut, logoped, ortoptist, tehnician în reabilitare, educator).
 • Profesii tehnice (audiometrist, audiolog, tehnician laborator radiologie, neurofiziopatologie, ortopedie, fiziopatologie cardiocirculatoare, dietetician, igienist dentar).
 • Profesii de prevenire (tehnician de prevenire la locul de muncă, asistent sanitar).

Sunt recunoscuți ca operatori de interes sanitar următoarele categorii:

 • Kinetoterapeut
 • Operator socio-sanitar
 • Asistent cabinet stomatologic

De asemenea, Ministerul Sănătății recunoaște următoarele meserii auxiliare ale profesiilor sanitare:

 • Maseur șef salvator al unităților de hidroterapie
 • Optician
 • Tehnician dentar
 • Puericultor

Obligația de vaccinare intră în vigoare din 15 decembrie doar pentru cei care exercită profesii medicale și pentru operatorii de interes sanitar care lucrează și în afara unităților.

Vaccinul NU este obligatoriu pentru badante și colf

Munca de îngrijitor, care nu necesită trasee sau calificări specifice, nu a fost niciodată inclusă în listele ministeriale. Și din acest motiv măsura vaccinării obligatorii nu este extinsă și asupra lucrătorilor casnici, care vor trebui să prezinte în continuare Green Pass de bază la muncă. Aici toate răspunsurile guvernului la întrebările frecvente pe această temă.

În schimb operatorii socio-sanitari sau asistentele care lucrează la domiciliul pacientului vor trebui neapărat să se supună vaccinului Covid până la jumătatea lunii decembrie, scrie quifinanza.it.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
diana sosoaca botnita

Botniţa senatoarei Șoșoacă, în presa italiană: „Fotografia a făcut înconjurul internetului”

femeie condamnata 14 ani

Și-a transformat copilul în obiect sexual pentru un italian, condamnată la 14 ani de închisoare