in

Virusul, găsit în ochi la 1 din 2 infectați, chiar și la cei cu test negativ. „Se poate răspândi de la suprafețele oculare la organism”

Nu numai saliva, ci și lacrimile. Coronavirusul Sars-CoV-2 a fost identificat pe suprafața oculară a 57,1% dintre pacienții cu Covid de către o echipă de cercetători italieni, autorii unui studiu realizat în Lombardia, una dintre regiunile din nordul Italiei cele mai afectate de pandemie.

Cercetarea, efectuată de oamenii de știință și specialiști de la Asst dei Sette Laghi și de la Universitatea Insubria din Varese, este publicată în „Jama Ophthalmology”, scrie Il Messaggero.

Experții s-au întrebat care este prezența calitativă și cantitativă a SARS-CoV-2 pe suprafața oculară a pacienților de la terapie intensivă și au folosit testul cu reacție în lanț cu transcripție inversă (Rt-Pcr) pentru detectarea acesteia.

Din 91 de pacienți examinați, 52 au avut virusul și în lacrimi (57,1%). Sars-CoV-2, subliniază autorii, poate fi detectat pe suprafețele oculare ale pacienților cu Covid-19 chiar și atunci când tamponul nazofaringian este negativ.

„Rezultatele studiului – presupun ei – sugerează că virusul se poate răspândi de la suprafețele oculare la organism”.

Cercetarea a fost efectuată în perioada 9 aprilie – 5 mai 2020, în primul val Covid-19. Testele conjunctivale de la 17 voluntari sănătoși suplimentari fără simptome de infecție au fost, de asemenea, examinate pentru a evalua aplicabilitatea testului.

Vârsta medie a celor 108 participanți (55 de femei și 53 de bărbați) înscriși: 58,7 ani. Autorii au descoperit o variabilitate mare a încărcăturii virale medii de la ambii ochi. Într-un subgrup de 41 de pacienți, s-a găsit o corelație de 63% între testul conjunctival pozitiv și rezultatele testului tampon nazofaringian atunci când au fost efectuate în decurs de 2 zile unul de celălalt.

Rezultatele tamponului nazofaringian au fost negative la 17 pacienți, iar tamponul conjunctival a fost pozitiv la 10 dintre ei. Nu a fost posibil să se determine infectivitatea lacrimilor, dar experții au reușit să se asigure că virusul este prezent pe suprafața oculară a majorității pacienților.

Având în vedere că unii pot fi pozitivi pentru tamponul conjunctival și nu tamponul nazofaringian, testul ar putea fi considerat un test de diagnostic suplimentar, concluzionează cercetătorii. „Multe persoane au fost testate pozitiv cu virusul fără semne de boală”, notează ei.

ARN-ul Sars-CoV-2 a fost găsit „în tractul nazofaringian și drenaj bronșic, salivă, lacrimi, urină, fecale, dar nu și lichid seminal”, enumeră ei.

Autorii studiului, analizând contextul în care s-a dezvoltat transmiterea virusului, menționează și rolul smogului.

„Se știe că particulele atmosferice acționează ca purtători pentru numeroși contaminanți chimici și biologici, inclusiv viruși, care aderă la particule fine, particule care sunt capabile să rămână în atmosferă ore, zile sau mai mult, în special într-un climat care nu este vânt și cu o prezența ridicată a poluării atmosferice, cum ar fi Valea Po în Lombardia », argumentează ei.

În ceea ce privește contaminarea lacrimilor, „se presupune că virusul se poate răspândi în lichidul lacrimal al glandelor lacrimale datorită viremiei sistemice, așa cum s-a demonstrat pentru HIV”.

Dar „dintre teoriile descrise aici, contagiunea directă din picăturile din aer pare a fi teoria cea mai probabilă”, adaugă cercetătorii. Și virusul se poate răspândi în corp prin canalul nazolacrimal. „Această contagiune apare în ciuda utilizării măștilor”, este ipoteza studiului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A venit la muncă în Italia și a murit, Ion Iulian Manole avea doar 31 de ani. „Mi-e rău!”, au fost ultimele lui cuvinte

Minoră română în Sicilia, amenințări șoc la adresa carabinierilor: „Aranjez să fiți împușcați în cap”