in

Munca pe viață și pe moarte, măcelul în Italia continuă

Sorin Cehan

Dragoș Petru Chiriac împlinise de curând 35 de ani, în 10 martie. Venise din Botoșani, din cea mai săracă regiune a României, la muncă în Italia, tot într-o regiune săracă, în Calabria, la Crotone. Om harnic, priceput, reușise să se facă indispendabil la locul de muncă și de 4 ani lucra la o firmă de construcții unde făcea de toate, zidar, sudor, șofer, ceea ce era nevoie. Câștiga 1.000 de euro pe lună, dar muncea dublu, era angajat pe 5 ore, part-time, dar muncea 10-12 ore, dar fără să comenteze. Un loc de muncă e greu de găsit, mai ales în sudul Italiei.

În 5 aprilie, un zid s-a prăbușit peste el și alți doi colegi italieni. El și un altul au murit, al treilea e în stare critică la spital. Munceau la un șantier de lucrări publice, extinderea falezei orașului. La procesiunea de comemorare organizată de sindicate a venit primarul și chiar guvernatorul regiunii Calabria. Niciun reprezentant al statului român, al cărui cetățean era Dragoș. Statul român nu are timp de poze, deși mult s-ar schimba percepția și imaginea în Italia dacă s-ar în astfel de ocazii grave, ar fi prezent și un oficial român. dar nici guvernatorul, nici oficialul nu pot aduce morții înapoi. Măcelul care se petrece zi de zi în Italia este înfiorător.

Conform Observatorului Independent din Bologna, cu privire la accidentele de muncă din Italia, de la începutul anului 2018 și până în 10 aprilie s-au înregistrat 176 morți la locul de muncă. În 2017 s-au înregistrat 632 de morți la muncă (fără a-i lua în cașciul pe cei morți în drum spre locul de muncă sau de întoarcere), conform aceleiași surse. Multe dintre victime sunt străini, mulți români.

În mileniul III, cu tehnica modernă de astăzi, într-o țară aflată (încă) între primele puteri industriale, se moare în ritm de doi oameni pe zi.

Oficialii români ar fi trebuit să fie prezenți la comemorarea victimelor din Crotone, pentru că, astfel, ar deveni conștienți și curioși să se informeze și despre situația specifică din România, unde subiectul este pierdut între cancanuri politice și de budoar. Conform ultimelor cifre disponibile publicate de Eurostat, România are, de departe, cea mai mare rată de accidente de muncă mortale din Europa. Țara noastră înregistrează cele mai multe accidente mortale la locul de muncă, raportat la numărul de salariaţi.

Rata de accidente mortale la locul de muncă a fost, în România, de 7,1 la 100.000 de angajaţi, în anul 2014, cel cu ultimele date disponibile, potrivit Eurostat. Este, de departe, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană, şi de peste trei ori mai mare decât media UE, care este de doar 2,3 la 100.000 de locuitori.

În termeni absoluţi, în 2014 s-au înregistrat 253 de accidente mortale în România. Comparativ, în Italia în 2014 s-au înregistrat 459, la o economie și populație mult mai mari.

28 aprilie este Ziua internațională pentru comemorarea victimelor accidentelor de muncă. Primul pas spre reducerea acestui hazard este conștientizarea fenomenului, discutarea, scoaterea în evidență, strigarea lui prin toate mijloacele posibile. Pe 28 aprilie să ne amintim de Dragoș și de toți cei căzuți la datorie.

https://www.gazetaromaneasca.com/observator/prim-plan/un-zid-ucis-doi-muncitori-la-crotone-sa-mori-pentru-mie-de-euro-pe-luna/

Accident de muncă la Fiera di Verona, muncitor român în stare gravă

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un zid a ucis trei muncitori la Crotone. «Să mori pentru o mie de euro pe lună…»

Miei din România, cu acte de Sardinia: escrocherie de 1 milion de euro