in

Italia introduce TAXA PE MORȚI: ”Dacă era o glumă, ar fi fost de prost gust. Din păcate nu e…”

«Dacă era o glumă, ar fi fost de prost gust. Din păcate nu e: anunțăm sosirea unei incredibile ”taxe pe morți”». Sunt cuvintele președintelui național al Mișcării de Apărare a Cetățeanului, Francesco Luongo, privind proiectul de lege de „Reglementare a activităților funerare” care se examinează zilele acestea în Comisia Permanentă de Igienă și Sănătate a Senatului.

«Este vorba de o propunere care vrea să reorganizeze sectorul funerar, să reordoneze sistemul cimitirelor și să combată evaziunea fiscală, dar care în principal introduce noi costuri pentru cetățeni la funeraliile și îngroparea celor dragi – declară Luongo. Noua ”taxă” prevede înainte de toate aplicarea unui TVA de 10% pe serviciile funerare, până acum scutite de impozit și chiar și plata unui fel de chirie pentru mormânt, o contribuție anuală care ar trebui să fie de 30 de euro, destinată finanțării supravegherii și controlului din partea organismelor locale. Proiectul de lege introduce și obligația pentru Primării de a aloca 20% din TASI cimitirelor monumentale astfel încât să poată să-și acopere costurile».

O altă consecință a proiectului de lege, adaugă Luongo, va fi «reducerea firmelor de pompe funebre prezente în teritoriu întrucât stabilește că firmele care organizează mai mult de 300 de funeralii pe an (până la 1000) vor trebui să aibă cel puțin 3 dricuri, 6 angajați cu contract pe perioadă nedeterminată și un director tehnic, în timp ce acelea care organizează mai mult de 1.000 de funeralii vor trebui să dețină 4 dricuri și să aibă 12 angajați».

Firmele, presupune președintele Mișcării de Apărare a Cetățeanului, care «nu se vor alinia noilor norme vor fi în mod inexorabil constrânse să închidă sau să fie absorbite de alte firme mai mari». «Toate acestea vor comporta în mod inevitabil o creștere a costurilor funeraliilor și întreținerii locurilor de veci și capelelor în care sunt înmormântați dragii noștri defuncți – calculează asociația. Dacă o înmormântare obișnuită costă astăzi în medie 2.000 de euro, odată cu noua normă cheltuielile vor crește la 2.200 de euro».

«Doresc să precizez că legea pe care o citează președintele Lungo în articol este o propunere de lege cadru de reordonare a sectorului pompelor funebre, care are scopul armonizării legilor deja promulgate în diferite regiuni italiene», spune la Adnkronos directorul general al grupului Natangeli, Vittorio Natangeli.

«Intenția propunerii este de a reforma sectorul funerar pentru a-l face mai structural și profesional, necesitate ce nu se poate amâna a tuturor operatorilor de pompe funebre pentru a fi echivalați colegilor europeni. Deseori se omite să se menționeze atât profesionalitățile deja existente, cât și problemele care afectează sectorul. Aspectele critice cu care se confruntă sectorul nostru sunt în principal: lipsa unor controale din partea autorităților atât regionale, cât și locale care permit un abuz răspândit determinând oferta de servicii cu prețuri la limita dumpingului în dauna calității și competențelor care sunt absolut necesare pentru un respect just al cetățeanului».

«Serviciile funerare actuale, și în această privință sunt de acord cu Mișcarea de Apărare a Cetățeanului, «au un cost mediu pentru client între 2.200 și 2.500 de euro. Însă la aceste prețuri trebuie să se adauge cheltuielile administrative – sanitare (autopsiere) și locale, în special cele de concesiune a cimitirelor și de incinerare, cu o majorare ce oscilează între 1.000 și 4.000 de euro». Cei care au propus proiectul de lege cadru, după ce au constatat că piața pompelor funebre a majorat, în mod obiectiv, costul înmormântării, explică Natangeli, intenționau să modifice aspectul fiscal din sarcina contribuabilului (maximul actual pe facturile scutite de TVA este egal cu pragul maxim de cheltuială de 1.500 de euro) crescând deducerea până la un prag de 7.500 de euro pe o valoare de 50% din factură, aplicând un TVA de 10%, în timp ce în Europa TVA-ul la facturile funerare este de circa 20%. Din păcate propunerea a fost anulată printr-un amendament votat de majoritatea membrilor Comisiei de sănătate din Senat».

«Spun ”din păcate” pentru că propunerea permite pe de-o parte o efectivă economisire fiscală pentru cetățeni și de cealaltă ar fi limitat producerea unor fenomene ”opace de negru”. Contribuția de 30 de euro din partea solicitantului serviciului funerar este menționată la articolul 12 (supraveghere și sancțiuni) al proiectului de lege, care instituie un organism național, denumit ATOC (Consorțiu Obligatoriu de Pompe Funebre cu puteri de reglementare și încredințare a activității funerare, pentru gestionarea de servicii zonale și pentru reorganizarea funcțiilor publice ce au ca scop administrarea serviciilor zonale), format de ASL din teritoriu și de Primării care are puterea de a supraveghea și controla activitățile funerare, de asemenea de a aplica eventuale sancțiuni firmelor care nu respectă normele».

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

S-a repatriat, a încercat să trăiască în România, apoi nu știa cum să ajungă mai repede înapoi în Italia

Tragedie la Cologno Monzese (Milano), româncă de 29 de ani, găsită fără viață în pat