in

O stradă dintr-o localitate din Italia poartă numele unui orășel din România, ideea unui preot român

O stradă nouă din localitatea Spoltore, provincia italiană Pescara, a primit numele Berca, în urmă cu două săptămâni, după comuna din Buzău de unde provine preotul comunităţii române din Spoltore. La ceremonia de pe Via Berca a fost intonat imnul României, iar sfinţirea a fost făcută de preotul ortodox născut în Berca de Buzău. Totodată, la Berca va fi inaugurată strada Spoltore.

Numele localităţii Berca, din judeţul Buzău, a fost atribuit unei străzi noi din localitatea Spoltore, provincia italiană Pescara. Noua arteră a fost amenajată între străzile Fellini şi Lubiana.   Gestul a venit la un an de la semnarea unui tratat de înfrăţire între autorităţile din Spoltore şi Berca.

Ideea parteneriatului dintre Spoltore şi Berca a venit de la preotul Alin Iarca, originar din localitatea buzoiană.  

”Ca urmare a pactului de înfrăţire a două localităţi dragi mie, una care a fost leagăn al copilăriei (Berca, Buzău, România), iar cealaltă în care locuiesc împreună cu familia (Spoltore, Pescara, Italia), în cel de-al doilea oraş, a fost inaugurată o nouă stradă, o stradă care începând de astăzi va purta denumirea de „Via Berca”, a declarat preotul Alin Iarca pentru adevarul.ro.  

Ceremonia de inaugurare a fost deschisă cu o slujbă oficiată de preotul Alin Iarca, parohul comunităţii ortodoxe româneşti din Pescara. A urmat intonarea imnurilor de stat ale Italiei şi României, apoi tăierea panglicii şi dezvelirea noilor plăcuţe ale străzii.  

La inaugurare au participat primarul Luciano Di Lorito împreună cu viceprimarul Chiara Trulli, vicepreşedintele consiliului municipal Marina Febo, comandantul poliţiei municipale Panfilo D’Orazio, consilierul pentru lucrări publice Stefano Sebastiani.  

„Este un moment important pentru cele două comunități ale noastre”, a subliniat primarul Luciano Di Lorito „chiar într-un moment în care distanțele par să se lărgească și să ne îndepărteze. În schimb, vrem să ne întoarcem în România în curând pentru a vizita via Spoltore.”, a declarat el pentru abruzzonews.it.

Primarul din Berca, Ionel Dobriţă, a intervenit telefonic la festivitate. Berca, o comună aflată pe Valea Buzăului, poate rivaliza cu orice orăşel din România. În satul de centru, cu peste 3.000 de locuitori, vezi blocuri, parcuri de agrement, un centru civic, parcări auto, ca-n orice localitate urbană. Infrastructura s-a îmbunătăţit mult în ultimii ani.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Condamnat pentru viol în Italia, arestat după 9 ani, polițiștii au pus în executare un mandat european de urmărire

Cosa Nostra, răzbunare teribilă: albanez ucis și zidit în peretele unei vile. Arestat italian de 45 de ani