in

Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier. Ce șanse are de a forma un guvern

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, luni seara, pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

„Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat pe domnul Dacian Cioloş. Pare că partidele fug de această responsabilitate”, a declarat Klaus Iohannis. După şase ore de discuţii non-stop cu partidele, la şase zile de la trântirea guvernului Cîţu, Iohannis l-a desemnat pe preşedintele USR să formeze o nouă majoritate parlamentară. Dacă trece testul, Dacian Cioloş ar putea deveni premier pentru a doua oară. Nu a fost singurul care şi-a pus numele în faţa preşedintelui.

Dacian Cioloș: Ne propunem să organizăm un prim congres al diasporei PLUS

„Să încercăm să refacem coaliţia cu USR dacă se poate. Dacă nu, atunci un sprijin parlamentar pentru un Guvern condus de UDMR”, a declarat Kelemen Hunor. Într-o mişcare surpriză, Kelemen Hunor s-a autopropus în faţa preşedintelui la conducerea noului Guvern ca să încheie criza politică: „Poate voi reuşi eu dacă nu reuşeşte Cioloş sau Cîţu”. Şeful UDMR îşi dă singur şi termen limită: vrea să fie premier şase luni, conform Observator News.

Cioloş: „Este o onoare și o mare responsabilitate”

Președintele USR, Dacian Cioloș, a scris un mesaj pe Facebook după ce președintele Klaus Iohannis l-a anunțat ca fiind premier desemnat, că „este o onoare și o mare responsabilitate”. Cioloș spune că este gata să îți asume guvernarea și să înceapă negocierile cu celelalte partide.

„Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Liderul AUR, George Simion, sugerează de asemenea că formațiunea sa nu va vota un guvern condus de Dacian Cioloș. Într-un comentariu pe care îl face la postarea lui Dacian Cioloș pe Facebook, George Simion spune: „Dar cine crezi că te votează?” și adaugă semne grafice care arată amuzamentul.

Ce şanse are Cioloş să devină din nou premier

Sunt şanse mici ca Dacian Cioloş să devină din nou premier. Acesta a mai pcupat această funcţie în 2016. Şi atunci conducea tot un guvern de sacrificiu. În acest moment, USR are în Parlament 80 de parlamentari. Însă, ca să treacă de votul Parlamentului are nevoie în total de 234 voturi.

În acest moment, potrivit unor surse din interiorul PNL, Cîţu spune că nu va vota un guvern condus de Dacian Cioloş. Acelaşi lucru se întâmplă şi în tabăra PSD. Deci este greu de făcut în acest moment o majoritate în Parlament. Asta înseamnă că Dacian Cioloş, alături de cabinetul cu care ar trebui să vină în maximum 10 zile în Parlament, va pica la votul de investitură.

O dată picat un guvern cu un premier care nu este Florin Cîţu, preşedintele poate veni cu o nouă nominalizare, în persoana lui Florin Cîţu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
badante green pass

Ce le așteaptă pe badante din 15 octombrie: „Dacă n-are Green Pass, O DAU AFARĂ”

George Razvan Soptea

A dormit în gara din Milano şi acum ajută persoanele fără adăpost. „Am vrut să mor”, spune românul