in

”Femeile din Est”: apărate la televizor, ignorate în realitate

Sorin Cehan

Mult praf s-a ridicat după emisiunea tembelă de sâmbătă de pe Rai Uno, condusă de Paola Perego, despre lista de calități prin care femeile „din Est” cuceresc bărbații italieni. O emisiune plină de stereotipuri, de misoginie, sexism cu derapaj spre rasism.

Paola Perego, trecut de fotomodel, a declanșat senină bomba: „Am găsit pe Internet un articol care enumeră motivele pentru care o femeie din est e mai bună decât una italiană”. A semnat astfel condamnarea la moarte a acestei emisiuni -„Parliamone… Sabato” – relativ nouă în grila Rai, fiind transmisă din septembrie 2016.

Președinta RAI, Monica Maggioni și-a cerut scuze, iar subiectul a trecut prin toate canalele media, cu o explozie de intervenții indignate și de condamnări sumare. Am avut imaginea unei opinii publice robuste, care reacționează fulgerător la derapaje. S-a rezolvat simplu, emisiunea a fost închisă, iar cei care s-au simțit lezați s-au simțit răzbunați. În două zile furtuna în paharul cu apă era deja stinsă. Avanti un altro scandalo!

Judecând la rece, lista prezentată de Paola Perego putea fi privită cu ironie, cum să iei în serios un enunț de genul (femeia din Est) „îl lasă pe bărbat să comande”? Sau cu forma fizică, înainte și după naștere, cu sau fără pijamale, toate cel mult la nivel de banc, amuzante dacă nu ar fi venit de la televiziunea publică RAI.

Indignarea politically correct s-a aprins mai mult combustionată politic, în niciun caz nu există atâta drag de „femeile din Est” încât să se facă măcel în RAI pentru o listă de clișee oricum arhicunoscute și acceptate la orice bar din Italia.

Mai onest a fost Vittorio Sgarbi, care a apreciat ironia și a apreciat că româncele, pe lângă faptul că sunt frumoase, sunt îndeajuns de inteligente încât să îi ofere bărbatului italian sentimentul că el comandă. O poziție la fel ca celelalte până la urmă, pur teoretică.

Jocuri de cuvinte. Cine crede că există așa mari diferențe între românce sau rusoaice și italience? Oamenii sunt mult mai similari decât par, contează nivelul de educație pentru comparație, mult mai mult decât locul de naștere sau culoarea pielii sau a părului.

După scandalul fulgerător, femeile din Est, apărate cu vehemență de întreaga suflare cu acces la microfoane din Italia, au redevenit îngrijitoarele, menajerele, femeile exploatate pe câmpuri, femeile exploatate pe străzi. De ce nu se indignează nimeni la fel de mult pentru situații infinit mai grave?

Femei din Est traficate, chinuite, lipsite de drepturi și libertăți elementare, în țara în care pentru câteva tâmpenii debitate de o fată blondă la tv se riscă o revoluție, din aceea de catifea, din fotoliu cu telecomanda. Pentru revoluția reală, în apărarea acelor femei din Est care au nevoie să fie într-adevăr apărate, nu există condiții culturale.

Ce nu e la TV, ca în orice țară consumistă, nu există.


Scandal imens după o emisiune pe Rai Uno: Femeile din Europa de Est sunt mai bune decât italiencele?

Vittorio Sgarbi: «Româncele sunt frumoase, este adevărat, unde e scandalul?»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii din Italia, victimele sclaviei moderne: ”Aşteaptă pensia de la statul italian, ca să meargă, în sfârşit, acasă”

Venea din Italia, accident din cauza oboselii, a murit aproape de casă