in ,

CARA ITALIA, partidul noilor italieni. ”Trăim vremuri de ură, rasismul a devenit ceva normal, acceptat, trebuie să reacționăm.”

Mișcarea fondată de Stephen Ogongo, un jurnalist originar din Kenya, are deja șase mii de adeziuni și își propune să devină partid la următoarele alegeri. Reforma în domeniul cetățeniei și dreptul la vot sunt printre obiectivele mișcării intitulate „Cara Italia”, scrie La Repubblica.

„Am ales să fiu împotriva celor care promovează rasismul, am ales să fiu împotriva oricui îi place să vadă naufragiații suferind, am ales să fiu împotriva celor care au ordonat evacuarea centrelor care găzduiesc persoane disperate, am ales să fiu împotriva celor care nu respectă demnitatea umană „. Stephen Ogongo este un jurnalist de 44 de ani, originar din Kenya. El a sosit în Italia în urmă cu 25 de ani din motive de studiu, a predat la Universitatea Gregoriană, are două fiice, este redactor șef la mai multe publicații din grupul editorial „Stanieri in Italia” (din care face parte și Gazeta Românească). Cu echipa sa editorială, care se confruntă cu escaladarea rasismului din ultimele luni, a lansat o nouă mișcare: „Cara Italia”. În câteva săptămâni a adunat șase mii de adeziuni. Curând, un statut se va discuta și se va da o formă politică pentru a participa la următoarele alegeri naționale și administrative (începând cu Roma). Pe scurt, un adevărat partid „pentru a da glas celor care nu-l au, celor mulți dezamăgiți de nereformarea legii Bossi-Fini, de ius soli și de politicile rasiste ale actualei majorități.“, spune Stephen Ogongo.

Partidul „noilor italieni”

Povestea lui Stephen începe cu 25 de ani în urmă, când a aterizat la Roma din Kenya. „Am venit singur pentru a studia. M-am înscris la facultatea de științe sociale de la Universitatea Gregoriană. După un doctorat, am predat jurnalism la aceeași universitate timp de patru ani. Astăzi sunt redactor-șef la «Stranieri in Italia » și la diferite ziare publicate în limbile principalelor comunități migrante din țara noastră”. Ogongo este căsătorit cu o femeie de origine congoleză și are două fiice, cu vârste de 16 și 11 ani, fără cetățenia italiană. În luna octombrie a anului trecut i-a venit ideea de a deschide cu colegii de redacție un site web și o pagină de Facebook pentru a lansa mișcarea Cara Italia (Dragă Italia – caraitalia.org), care „are ca principali actori imigranți și italieni care lucrează împreună împotriva rasismului și a tuturor celorlalte forme de discriminare. O casă comună pentru a încerca să punem împreună asociații, organizații, grupuri de lucru pentru drepturile noilor italieni. Cu ambiția de a deveni un subiect politic, pentru a intra în instituții, pentru o societate cu adevărat interculturală. Cum spune un proverb african: dacă visezi singur, este doar un vis, dacă visezi împreună, este realitatea care prinde contur”.

Cetățenie și drepturi de vot

Forța noii mișcări este suportul „ziarelor noastre și a site-urilor grupului «Stranieri in Italia», prin care ajungem în fiecare lună la un milion și jumătate de imigranți și noi cetățeni, împreună cu italieni.“ Pe agenda mișcării, lupta pentru „o lege a cetățeniei în concordanță cu realitatea țării și pentru dreptul la vot activ și pasiv pentru imigranții rezidenți în Italia”.

„Acesta este momentul potrivit pentru a ne implica – susține Ogongo -. Pe de o parte există dezamăgire după trădarea pentru neaprobarea reformei ius soli și neschimbarea legii Bossi-Fini, mereu criticată, dar niciodată schimbată de către partidele de stânga Pe de altă parte, există o societate care se schimbă și din punct de vedere demografic, cu tot mai mulți copii de imigranți care devin italieni. Este timpul pentru a da o voce pentru celor care nu o au. Trăim vremuri de ură. Rasismul a devenit ceva normal, acceptat, de care nu se mai rușinează. Trebuie să reacționăm.”, a mai declarat Stephen Ogongo pentru „La Repubblica”.

Vauro lansează sigla oficială

Faimosul caricaturist Vauro Senesi a anunțat că se înscrie în mișcarea Cara Italia și a desenat și logo-ul mișcării.

„În ceea ce pare să fi devenit zgomotul de fond al țării noastre: lătraturi, mârâituri, gălăgie de multe ori violentă, cacofonia rasismului instigat de anumite politice și amplificat de mai multe media – scrie Vauro pe pagina sa – se întâmplă din fericire să aud unele voci umane, reamintind valorile civile, cum ar fi drepturile și solidaritatea. Încercările, uneori solitare, dar curajoase și, în opinia mea, esențiale pentru a trezi conștiințele adormite, deziluzionate, intimidate de zgomotul vulgar și continuu, care amenință să ne facă să devenim surzi la propria noastră umanitate de indivizi.”

„«Dragă Italia» este un proiect politic care se naște pentru a uni, pentru a da naștere acestor voci – continuè caricaturistul. Vine de la italieni care nu vor sè se predea corului de lătrături. Corul se va arunca împotriva acestei încercări gata, așa cum este întotdeauna, să insulte și să batjocorească, dar nu poate împiedica vocile umane să ajungă la alte urechi, la cei care au încă capacitatea de a asculta. Așa cum vocile au ajuns la mine și am vrut imediat să adaug, pentru ceea ce poate valora, vocea mea la a lor, găsind ospitalitate, o marfă rară în aceste vremuri”, a mai spus Vauro.

”Cara Italia” împotriva decretului siguranței

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident de muncă la Pozzuolo del Friuli, un român și un italian răniți la oțelăria ABS

kovesi-mafia-pandemiei-italia

Laura Kovesi, cele mai mari șanse pentru funcția de procuror-șef european: ”Are experiență şi are putere să se bată”