in

De ce în România nu au ieșit tinerii în stradă contra schimbărilor climatice. Vrem deșeuri și aer contaminat?

Vineri 15 martie 2019, în peste 100 de țări din lume au avut loc manifestații ale tinerilor în favoarea protejării mediului și împotriva încălzirii globale. Manifestațiile ecologiste au fost inspirate din protestul adolescentei suedeze Greta Thunberg („Fridays For Future, „Scool Strike4Climate„) în vârstă de 16 ani, care încă din 2018, în fiecare vineri, pleca de la școală și protesta în fața Parlamentului de la Stockholm pentru protejarea mediului, inclusiv împotriva emisiilor de CO2.

In Italia tinerii au participat și au umplut piețele în peste 200 de orașe, mulți au protestat și în Franta, Germania, Spania, UK, etc. Această temă a fost pe pagina principală din toate ziarele din lume, inclusiv în deschiderea tuturor telejurnalelor și s-a discutat cu mândrie despre acești tineri, sensibili și interesați de sănătatea Planetei Pământ și implicit a tutoror celor care locuiesc. Dintre acești tineri se va alege viitoarea clasă politică în fiecare țară.

Am căutat să văd câți tineri au participat în România. Nu numai că nu am găsit numărul participanților – fiindcă nu a fost nicio manifestație pe acestă temă – dar nici în presa română subiectul nu a fost considerat important, fiind tratat ca o știre fără relevanță.

Mai sus am făcut referire la țările care au o societate civilă puternică și democrație consolidată, Franța, Germania (RFG) și Italia fiind și țări fondatoare ale Uniunii Europene. Ca să nu fiu acuzată că am comparat entități diferite, adică tările menționate mai sus cu România, dat fiind că în aceasta din urmă nu există societate civilă și nicio democrație stabilă, precum cele occidentale, am controlat dacă au manifestat tinerii din țările vecine cu România, iar descoperirea a fost uimitoare. Au avut loc proteste în Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

Oare în România nu există poluare?

Este oare România cea mai curată țară dintre 196 țări din lume? Ce fericită aș fi!

De ce tinerii români, viitoarea clasă politică și conducătoare de mâine a țării, sunt complet dezinteresați de un subiect atât de important?

De ce nu au participat la această manifestație?

Încerc să caut câteva explicații.

Știind că în România toate manifestațiille din „societatea civilă” sunt „permise” sau organizate chiar de securiști (înțelegând prin acest termen grupurile de putere susținute de numeroasele servicii secrete care fac legea în România), mă întreb: de ce nu i-a interesat subiectul?

Una dintre ipoteze este că aceștia au fost ocupați cu organizarea protestului antiguvernamental „#șî eu”, programat cu mult timp înainte. Desigur, este esențial și protestul împotriva lipsei infrastructurii în România, unul dintre multele motive care împiedică dezvoltarea economică a țării, chiar ar trebui să se protesteze mai des și împotriva tuturor guvernelor din 1990 până în prezent. Dar nu trebuie neglijat mediul, de care depinde supraviețuirea noastră nu numai ca indivizi sau popor, ci ca specie.

Nu aș vrea să cred că pe tinerii din România nu-i interesează acest aspect crucial pentru prezentul și viitorul lor și al țării. Cred, însă, că pe securiști sigur nu-i interesează, ba chiar îi deranjează dacă cineva le deranjează afacerile.

Prin urmare, faptul că în presa română nu s-a discutat deloc despre această temă, care fost pe pagina principală din toate ziarele din lume, inclusiv în deschiderea tuturor telejurnarelor, și inexistența oricărei forme de protest din partea adolescenților români, denotă mai multe aspecte.

Faptul că nu a existat nicio formă de protest din partea tinerilor români, nu înseamnă că România este o țară curată, fără deșeuri sau emisii de CO2 și dioxină, dimpotrivă! Din cauza corupției și a lipsei de controale, România  a devenit destinația privelegiată pentru traficul și depozitarea de deșeuri, inclusiv cele periculoase. Deșeurile care ne rănesc privirea prin aproape toate parcările, pădurile și apele din țară sunt „nimicuri” față de deșeurile care sunt incinerate în fabricile de ciment și care, în urma arderii, emană dioxină și alte substanțe toxice pentru sănătatea oamenilor, a plantelor și tuturor viețuitoarelor.

Cu siguranță, toți cei implicați în traficul cu deșeuri și arderea acestora în fabricile de ciment nu au niciun interes să se discute despre problemele poluării în România și despre legătura directă dintre dioxină și cancer.

Semnalez o ancheta jurnalistică realizată de Rose Project despre traficul cu deșeuri în România și lipsa de monitorizare din partea autorităților a substanțelor periculoase emise în atmosferă, care rezultă din incinerarea deșeurilor în fabricile de ciment.

(continuă după video)

Se spune că România este groapa de gunoi a Europei, dar cred că este mai mult decât atât. România nu mai are industrie, dar are, în schimb, câteva fabrici „privatizate” de ciment care poluează și distrug sănătatea oamenilor și a ecosistemului, fără ca cei obligați să vegheze asupra mediului, adică Statul român, să facă ceva!

Prin urmare, în cazul României, nu numai că trebuiau să protesteze tinerii, ci toată populația țării care își riscă sănatatea respirând și consumând aer și produse contaminate!

Corolarul acestei absențe de la proteste indică nivelul de control total și capilar la care s-a ajuns în societatea românească unde nimic nu este spontan. Informațiile care apar în presă și la televiziune sunt doar cele utile grupărilor de interese securistice, iar manifestațiile sunt controlate, ca și opiniile care motivează manifestațiile.

Aș folosi în încheiere clasica urare cu ton de speranță (deși contaminată de resemnare) „Noi să fim sănătoși…”.

Având în vedere cele de ai sus, această urare devine improbabilă, contaminată nu de resemnare, ci de disperare.

Gabriela Floria

Gunoaiele din Italia se pun în mişcare. Corriere della Sera: Vor ajunge în România!

HALUCINANT: Ministerul Mediului cere CREŞTEREA VIGILENŢEI LA VĂMILE ROMÂNIEI, pentru interceptarea gunoaielor din Italia

Guvernul Cioloş ascunde gunoaiele din Napoli sub preş şi decretează: Ştire falsă

Alarmă! Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românul prins cu droguri în Malaezia, a scăpat de spânzurătoare, va face încă 10 ani de închisoare

”Șeriful Stoica din America”, contestat de români din SUA: ”Terfelește originea străbună, înșelând compatrioții cinstiți”