in

Are balta pește! Vin alegerile, vine și Congresul românilor de pretutindeni

Deputatul PMP Constantin Codreanu, ales în diaspora, și-a amintit subit, înainte de alegeri, că există un Congres al Românilor de Pretutindeni. Din iunie 2016, de când a fost organizată (într-un mod defectuos) această instituție, care ar fi trebuit să lucreze în folosul românilor din afara țării, s-a dovedit a fi inutilă. Această instituție a fost pur și simplu uitată și lăsată de izbeliște, transformându-se într-o simplă pagină pe Facebook.

Timp de mai bine de doi ani, niciun parlamentar sau ministru nu s-au interesat de reorganizarea sau reactivarea Congresului. Iată însă că, apropierea de alegerile europarlamentare și prezidențiale, scoate din amorțeală ideea de Congres al Diasporei, probabil cu intenții clare de propagandă electrală. Vorba aia: ”Are balta pește!”


COMUNICAT DE PRESĂ

Deputat Constantin Codreanu: „Solicit Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului convocarea Congresului românilor de pretutindeni”

Astăzi, 27 februarie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut de la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică privind organizarea Congresului românilor de pretutindeni.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule președinte de ședință, distinși colegi, declarația mea politică de astăzi face referire la zecile de solicitări ale organizațiilor neguvernamentale reprezentative ale românilor din afara granițelor țării. Obiectul acestor adresări este același: convocarea Congresului românilor de pretutindeni.

Solicitarea pe care o fac Birourilor permanente nu reprezintă un moft al meu ca deputat de Diaspora sau președinte de Comisie. Nu este, în egală măsură, o pretenție nefondată a ONG-urilor reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova. Dimpotrivă. Este o solicitare ce ține de respectarea cadrului legal existent.

În iunie 2018, tot de la această tribună, felicitam Camera Deputaților pentru un vot pozitiv pe marginea unui proiect de lege ce amenda și completa Legea cadru 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Astăzi, constat cu regret faptul că, pentru anul 2019, nu au fost prevăzute în mod expres fonduri care să fie alocate organizării unui congres al românilor de pretutindeni. Altfel spus, am ajuns în situația în care legislația nu este respectată tocmai de cei care fac legi în România. Articolul 8 al Legii 299/2007 prevede următoarele: Congresul românilor de pretutindeni este convocat, anual, de Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului României. Cer în mod ferm identificarea fondurilor necesare pentru a pune în aplicare această prevedere legală.

După palma primită de românii din afara granițelor țării odată cu votarea Legii bugetului de stat pe anul 2019, cu mai puțin de 30 de milioane de lei alocați Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, nu putem accepta o nouă sfidare a celui mai important investitor în economia României prin neorganizarea, doi ani consecutiv, a Congresului Românilor de Pretutindeni.

Trebuie să dăm un semnal pozitiv românilor noștri din afara granițelor țării, mai ales în această perioadă în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Sper ca, în următoarele săptămâni, să putem vorbi, alături de reprezentanți ai conducerii Parlamentului, despre date concrete privind convocarea Congresului românilor de pretutindeni în prima parte a acestui an”.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU


Deputat de diaspora, propunere aberantă: «Cărți de identitate speciale pentru românii din străinătate»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Copil grav bolnav, trebuia să ajungă urgent în Italia la operație, dat jos din avion de comandantul aeronavei

”Cara Italia” împotriva decretului siguranței