in

Mii de români și-au cumpărat vechime în muncă. Mulţi dintre ei au muncit la negru în străinătate

Peste 7.000 de români și-au cumpărat vechime în muncă. Mulţi dintre ei au muncit la negru, peste hotare, iar acum se află la vârsta pensionării şi nu au stagiu minim de cotizare în ţară. La bugetul statului s-au strâns peste 76 de milioane de lei, iar cererile mai pot fi depuse până în 2023.

La Casa de Pensii a Muncipiului București, în fiecare zi, cel puțin șase persoane vin să cumpere retroactiv vechime în muncă. Potrivit legislației, cei interesați pot plăti contribuții la pensie pentru o perioadă cuprinsa între o luna și șase ani, relatează Ştirile Pro TV.

Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, în prima parte a acestui an peste 4.500 de români și-au cumpărat vechime în muncă. Cei mai mulți plătesc contribuțiile aferente unui venit brut de 2.300 de lei, adică salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă 6.900 lei pe an, sumă care se poate plăti și în rate și nu sunt puțini cei care au achitat suma integrală pe șase ani.

Românii care muncesc la NEGRU ar putea beneficia de pensie. Meșterii care lucrează cu ziua vor fi impozitați

Multe cereri de la români care au muncit în străinătate

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Dacă ați lucrat, de exemplu, doar nouă ani cu forme legale de muncă și doriți să vă asigurați stagiul minim de cotizare, atunci aveți de plătit contribuțiile la pensie pentru plafonul maxim stabilit de autorități, adică șase ani. Cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000, când românii își făceau curaj și plecau la muncă în străinătate.

”În perioada 2002, 2003, dar și în periaoda 2018, 2019, sunt marile plecări la muncile agricole, 2002 – 2003 a fost specific pentru Spania și Portugalia, 2018-2019 la lucrările agricole specifice pentru Germania, Franța, în general zone mai apropiate”, a declarat Bogdan Hossu , președinte Cartel ALFA.

Mare parte din cei care își plătesc anii lipsă sunt români care lucrează în străinătate sau stabiliți de ani în țări, atât din Uniunea Europeană, cât și de peste Ocean – Australia, Canada sau Statele Unite.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă de 60 de ani, badantă la Livorno, jefuită de doi tineri: ”Eram disperată și plângeam… va trebui să țin ghipsul la încheietură timp de o lună”

Grindină apocaliptică pe autostrada A1, sute de mașini distruse între Fidenza și Fiorenzuola – VIDEO