in

Ludovic Orban, despre mărirea numărului de parlamentari de Diaspora: Se va ține cont doar de cei 700.000 de români înregistrați cu domiciliul în străinătate

Premierul României, Ludovic Orban, este de acord cu mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte diaspora, dar aceștia vor fi desemnați să-i reprezinte numai pe cei 700.000 de români înregistrați cu domiciliul în străinătate. Ceilalți, peste 4 milioane, vor rămâne în continuare nereprezentați.

„Știţi foarte bine că aceasta este o preocupare a noastră. Când eram lider de grup la Camera Deputaților, la dezbaterea Legii electorale, în 2015, am propus un amendament de dublare a numărului parlamentarilor care reprezintă diaspora, amendament care, din păcate, a căzut la două voturi.

La ora actuală, Partidul Național Liberal a înaintat un proiect de lege care prevede creșterea reprezentării parlamentare a cetățenilor români din diaspora.

Acest proiect de lege prevede ca reprezentarea să se facă în baza normei de reprezentare și pentru Camera Deputaților și pentru Senat, ţinând cont de numărul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care sunt înregistrați, care este la ora actuală, după informațiile care avem, de peste 700.000.

Asta ar însemna o creștere a reprezentării românilor din diaspora în Parlamentul României de la doi senatori și patru deputați, adică şase parlamentari, la un număr de 15 parlamentari, conform calculelor pe care le-am făcut. E un proiect de lege care se află în dezbaterea Senatului; după ce trece de Senat, va intra în dezbaterea Camerei Deputaților.

Menţionez că acest proiect de lege prevede creșterea reprezentării diasporei, dar fără a afecta numărul de parlamentari, pentru că noi am inclus în acest proiect de lege ca cetățenii români înregistrați oficial ca fiind cu domiciliul în străinătate să nu mai fie pe listele electorale permanente din diferitele circumscripții electorale, județe, municipiul București, să fie scoși din listele electorale permanente, urmând să se refacă norma de reprezentare după ce se scot din listele electorale permanente”, a spus premierul.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Româncă din Italia, apel disperat pentru a-și găsi fata de 17 ani

«Este printre cei mai buni dansatori din lume!» Balerin român din Italia, vedetă în concursul „Amici 19” condus de Maria De Filippi pe Canale 5 VIDEO