in

Român rezident în Italia, s-a hotărât să facă greva foamei în țară: ”Nu voi renunţa până când problemele nu vor fi soluţionate”

A venit din Italia unde munceşte de peste 13 ani, dar a ajuns să-şi petreacă concediul în ţară făcând  greva foamei în faţa Tribunalului din cauza nedreptăţilor din justiţie. Este povestea unui botoşănean în vârstă de 45 de ani, care a ajuns la concluzia că singura răsplată pe care a primit-o din partea statului român pentru eforturile lui a fost indiferenţa.

De loc din satul Brehuieşti, comuna Vlădeni, Dragoş Ioan Condruc a început protestul luni, iar astăzi ar trebui să fie a treia zi de grevă, în tot acest interval el rezistând doar cu apă. El spune că nu va renunţa la gestul său decât în situaţia în care va avea garanţii că situaţia lui va intra pe un făgaş normal, iar problemele lui vor găsi soluţiile legale.

Jandarmii care păzesc instituţia l-au luat în evidenţă, protestul fiind autorizat.

Probleme începute după achiziţionarea unui teren

Problemele ar fi început în urmă cu 15 ani, când Dragoş Ioan Condruc a cumpărat cu acte în regulă 3.300 de metri pătraţi în satul Brehuieşti, pentru a-şi construi o casă. Toate bune şi frumoase, doar că în momentul în care a încercat să-l intabuleze şi a cerut actele de la Primărie a dat peste o adevărată încurcătură, cei de acolo susţinând ba că terenul este într-o altă parcelă, ba că nu sunt vecinii respectivi, ba că este o altă suprafaţă, nu este acolo. Ba mai mult, când a încercat să-i dea de capăt, lucrurile au început să se complice din cauza comunicărilor făcute de către cei de la Primăria Vlădeni, motiv pentru care a făcut şi o plângere penală, dar fără efect.

În plus, în timp ce el bătea la uşile instituţiilor pentru a rezolva problema, un alt localnic şi-ar fi construit o casă pe o porţiune din terenul său. Aşa se face că de mai bine de un deceniu se judecă pentru terenul cu pricina, instanţele nereuşind să facă lumină nici după ce Prefectura a decis să intervină în dispută, tocmai din cauza harababurii generată de cei de la Primărie.

Casă spartă de hoţi

Iar acesta nu este singurul necaz care l-a lovit pe bărbat. În urmă cu mai bine de trei ani, văzând că nu o mai scoate la capăt cu terenul respectiv, Dragoş Ioan Condruc a hotărât să nu mai amâne visul său de a-şi construi o casă, să aibă unde sta atunci când se va întoarce definitiv din Italia. Aşa că, cu banii câştigaţi spetindu-se în construcţii pe şantierele din peninsulă, el a cumpărat alte două loturi de teren, tot în Brehuieşti, unde a început să-şi ridice căminul pentru familia lui. Ba mai mult, a început să cumpere utilaje, banii câştigaţi prin sudoare fiind investiţi tot în ţară, pentru a avea cu ce munci la bătrâneţe.

Doar că în decembrie 2016, înainte de a termina de finisat casa, hoţii au dat iama. I-au spart locuinţa şi i-au furat tot ce agonisise, paguba fiind estimată la 20.000 de euro. Cazul a fost anchetat de poliţiştii de la Secţia rurală nr. 1 Botoşani, care au reuşit să dea de urma hoţilor, fiind vorba de o grupare din care făcea parte un dorohoian şi vreo cinci suceveni.

Ba mai mult, în urma unor percheziţii, anchetatorii au reuşit să recupereze o masă, un flex şi un generator furate de la el din bătătură, unul dintre suspecţi recunoscând totul.

În plus, poliţiştii au dovedit hoţii prin poziţionare GPS, localizarea prin satelit cu ajutorul operatorilor de la telefonia mobilă arătând că suspecţii au fost la locuinţa bărbatului.

Dosar penal plimbat între instituţii

Anul acesta, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru trimitere în judecată, însă procurorii ar fi restituit dosarul la poliţie pentru completarea urmăririi penale. Altfel spus, după mai bine de doi ani şi jumătate, dosarul penal în cazul furtului continuă să fie nesoluţionat, deşi bărbatul şi-a recuperat o mică parte din bunuri. Adus la exasperare, Dragoş Ioan Condruc a mers pe la Prefectură şi la Primărie, după care a obţinut autorizaţia pentru protest. Luni, el şi-a luat bunurile recuperate şi le-a postat în faţa Tribunalului, unde a intrat în greva foamei. „Nu voi renunţa la greva foamei până când problemele nu vor fi soluţionate”, a spus Dragoş Ioan Condruc.

„Dumnealui nu a mers la persoana care l-ar putea lămuri”

Luni, el a avut o întrevedere cu preşedintele Tribunalului Botoşani, judecătorul Mihaela Ungureanu, care i-a explicat care sunt paşii şi demersurile pe care trebuie să le iniţieze pentru a obţine sentinţa mult aşteptată în cazul terenului, iar ieri bărbatul a fost primit în audienţă şi de Valeriu Iulian Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, care i-a explicat şi cum stă treaba în ancheta penală.

„În cazul său, este vorba de un dosar penal aflat în lucru, iar singura persoană care l-ar putea lămuri este chiar procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani. Am înţeles că domnia sa are şi un avocat şi, potrivit drepturilor procesuale, el are acces la dosar. Dumnealui însă a mers la poliţie şi în alte locuri, nu şi la persoana care l-ar putea lămuri”, a explicat Valeriu Chihaia.

Cu toate acestea, botoşăneanul este nedumerit cum se poate ca hoţul să recunoască fapta, parte din bunuri să fie recuperate, iar dosarul să fie în continuare cu autori necunoscuţi. Ba mai mult, el s-a declarat nemulţumit de faptul că instituţiile statului şi funcţionarii publici, în loc să-i ajute pe oamenii simpli confruntaţi cu ilegalităţi, au ajuns să închidă ochii la abuzuri. „Am muncit, am adus banul din Italia ca să-i investesc aici, să am unde mă retrage. La ce să mă întorc? La ce să mă retrag? Ce mi-a oferit mie statul român ? Nimic. Indiferenţă!”, a conchis botoşăneanul.

Un material realizat de Monitorul de Botoșani

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cremona, tânăr român de 18 ani, accidentat mortal de un pirat al străzii. Șoferul s-a predat după două zile

Diaspora nu scapă de plata taxelor: ambasadele vor trebui să îi identifice pe toţi românii stabiliţi în străinătate