in

Cum afirmă un român că a luat permisul de conducere în Italia: ”Examen în limba română și singur în sală”

Cum afirmă un român că a luat permisul de conducere în Italia: ”Examen în limba română și singur în sală”.

Oprit de poliţişti, un şofer a prezentat un document care semăna a orice, numai a permis de conducere italian, nu. Trimis în judecată, ieşeanul a spus că era convins că permisul este autentic. El afirma că urmase cursuri de şofat în Italia şi dăduse examen.

Nu a reuşit totuşi să-i convingă pe judecători că Poliţia italiană dă examene în limba română, cu chestionare descărcate de pe internet, scrie Ziarul de Iași.

Cum afirmă un român că a luat permisul de conducere în Italia

În noaptea de 3/4 martie a anului 2018, poliţiştii au oprit pe drumul european, un autoturism Ford la volanul căruia se afla Mihai Belibou. Acesta tocmai plecase de la o discotecă din Leţcani, împreună cu soţia sa, îndreptându-se spre Lungani.

La solicitarea poliţiştilor, Belibou a prezentat un „Patente di guida” emis pe numele lui. Culorile folosite, grafica şi tehnica de imprimare a documentului nu erau însă cele ale unui permis de conducere autentic, diferenţele fiind sesizate cu uşurinţă de poliţişti.

Belibou a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis şi uz de fals.

Conform legii, nu constituie infracţiune fapta comisă de cel care nu cunoştea existenţa unei situaţii de care depinde caracterul penal al faptei. Eroarea a fost calea de apărare aleasă de şofer, acesta afirmând că nu ştia că permisul era fals.

Conform propriilor declaraţii, pe când se afla la muncă în Italia, patronul fermei la care lucra, „domn’ Giovani”, i-a propus să-l ajute să obţină un permis de conducere. „Domn’ Giovani” i-ar fi luat 300 de euro şi i-a spus să înveţe legislaţia română, întrucât este similară cu cea italiană. Belibou ar fi făcut şi cursuri de conducere cu un italian. S-ar fi prezentat la examen în Sicilia, fiind singur în sală.

Examenul ar fi fost susţinut în limba română şi în baza unor chestionare descărcate de pe internet, Belibou obţinând 24 de puncte.

După câteva zile, „domn’ Giovanni” i-a adus permisul.

Examenul ar fi fost susţinut în limba română şi în baza unor chestionare descărcate de pe internet, Belibou obţinând 24 de puncte. După câteva zile, „domn’ Giovanni” i-a adus permisul.

Povestea prezentată de şofer nu i-a convins pe judecători, mai ales că Belibou nu a putut prezenta nici măcar un act care să ateste că ar fi urmat vreo şcoală de şoferi în Italia.

„În cauză nu poate fi vorba de o eroare de fapt, inculpatul a luat la cunoştinţă că nu avea drept de a conduce şi nu deţinea un permis valabil, acesta fiind falsificat, cel mult, inculpatul s-ar fi putut afla într-o îndoială care nu echivalează cu eroarea de fapt, susţinerea inculpatului fiind neîntemeiată”, au conchis magistraţii Judecătoriei, care l-au găsit vinovat de ambele infracţiuni.

Judecătorii au luat totuşi în considerare lipsa antecedentelor penale, aplicându-i o pedeapsă de 1 an şi 2 luni de închisoare, dar cu suspendare. În plus, Belibou nu va mai avea dreptul să conducă autovehicule timp de 2 ani. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 16 In medie: 4.1]
Un român de 25 de ani s-a sinucis la Treviso

Treviso, părăsit de iubită, un român de 25 de ani s-a sinucis

certificate prenume

Românii nu mai pot da mai mult de trei prenume copilului, chiar dacă e născut în străinătate