in

România, pe locul doi la cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, după Bulgaria

carburanţi ieftini

România este pe al doilea loc în Uniunea Europeană în topul celor mai ieftini carburanţi. Pe primul loc se situează vecinii bulgari, relevă ultimele date ale Oil Bulletin, o publicaţie a Comisiei Europene.

Astfel, începând cu data de 19 octombrie, benzina costă în România 0,934 euro pe litru în medie, în timp ce media europeană este de 1,265 euro pe litru.

Bulgaria are cel mai mic preţ la benzină, respectiv 0,897 euro pe litru, în timp ce benzina cea mai scumpă se găseşte în Danemarca – 1,458 euro, Italia – 1,389 euro şi Suedia – 1,362 euro pe litru.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte motorina. În România, carburantul diesel costă 0,906 euro pe litru, faţă de media europeană, care este de 1,105 euro pe litru.

De asemenea, bulgarii plătesc cel mai puţin pentru litrul de motorină, respectiv 0,866 euro, în timp ce ţările cele mai scumpe sunt Suedia – 1,341 euro pe litru, Belgia – 1,269 euro şi Italia – 1,260 euro pe litru.

Preţurile analizate sunt cele din benzinării, adică au toate taxele incluse.

Conform Oil Bulletin, instituţia care furnizează aceste date la Bruxelles din partea României este Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri.

În România, cele mai mari lanţuri de benzinării sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

Preţurile prezentate reprezintă media ponderată calculată săptămânal pe baza cotei de piaţă a fiecărui furnizor de date pentru fiecare tip de carburant.

Proteste violente la Roma, petarde și tomberoane incendiate, ciocniri cu poliția, 16 persoane arestate – VIDEO

O localitate din Italia oferă 20.000 de euro primă de instalare, 660 de euro pe lună și chirie simbolică. Iată condițiile care trebuiesc îndeplinite