in

Tomac: Italia votează pentru reducerea numărului de parlamentari. În România am făcut asta în urmă cu 10 ani, dar legea așteaptă


Preşedintele PMP, Eugen Tomac, comentând faptul că italienii votează duminică la referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari cu 30%, a atras atenția că în România, după referendumul de acum 10 ani pentru reducerea la 300 a numărului de aleşi în Legislativ, ar mai fi nevoie de un singur vot în Parlament pentru ca măsura să fie aplicată pentru alegerile din decembrie.

„Răspunsul unei ţări puternic afectată de coronavirus începe cu reforma parlamentară prin reducerea numărului de parlamentari cu 30%. Aşa a înţeles clasa politică din Italia să răspundă unei aşteptări care există în societate pentru a-i asigura pe cetăţeni că vremea vorbelor goale a apus. Astăzi, 20 septembrie, de la ora 7,00 a început referendumul privind reducerea numărului de parlamentari. La urne sunt aşteptaţi, timp de două zile, peste 52 de milioane de cetăţeni italieni. În România, am avut acum zece ani un referendum similar. La final de zi, 97% din cetăţenii care au participat la vot au cerut reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Spre deosebire de Italia, unde e nevoie de modificarea Constituţiei, în România, pentru a implementa această solicitare a cetăţenilor, este nevoie de un singur vot în Parlament. Unul singur!”, a scris liderul PMP, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Conform lui Tomac, pentru ca la alegerile din decembrie anul acesta să se reducă la 300 numărul de parlamentari este suficient ca PSD, PNL, USR şi UDMR să voteze în Camera Deputaţilor o lege a PMP care acum doi ani, pe 5 septembrie 2018, a fost adoptată în Senat.

„Dovada aici: http://www.cdep.ro/proiecte/2018/400/60/2/se623.pdf. Din păcate, legea este în aşteptare pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de mai bine de un an şi niciun partid nu a dorit să dea votul final în plenul Camerei pentru proiectul pe care l-am iniţiat. Eu am luptat timp de 6 ani în Parlamentul României pentru reducerea numărului de parlamentari. Este firesc să respectăm voinţa cetăţenilor. Din respect pentru ei şi pentru democraţie.

Toate celelalte partide s-au aşezat deasupra voinţei populare, deasupra principiilor democratice. Nicio ţară din lume nu a ignorat vreun referendum, doar în România politicienii îşi permit să acţioneze cu un asemenea dispreţ faţă de voinţa cetăţenilor”, adaugă preşedintele PMP, potrivit stiripesurse.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, cuplu de români specializat în furturi din buzunare, capturați în urma unei acțiuni de supraveghere la una dintre stațiile de metrou

papa francisc bătrână iaşi

Bătrâna din Iaşi care l-a impresionat pe Papa Francisc. Ce se întâmplă cu poza femeii