in

«România nu a știut niciodată să îşi respecte artiștii valoroși». Soprana Angela Gheorghiu nu a fost invitată niciodată să interpreteze un rol de operă în ţară

Soprana Angela Gheorghiu, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj dureros. Ea a vorbit despre faptul că în nu a fost invitată în România să interpreteze niciun rol de operă. Deşi în străinătate are o carieră impresionantă, soprana a spus că în ultimii 31 de ani a cântat o singură dată la un spectacol de operă pe o scenă de operă din ţară: la examenul său de absolvire.

„Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul și ultimul (singurul) meu spectacol de operă pe o scenă de operă din România: spectacol de diplomă-examen de absolvire a Universității de Muzică din București, cu La bohème, pe scena Operei Naționale din Cluj, din 20 iunie 1990.

În afara câtorva concerte sau recitaluri, majoritatea cu scop caritabil, în cariera mea începută acum 31 de ani nu am fost invitată să interpretez niciun rol de operă în România, nu am fost invitată de nicio instituție de cultură sau festival să cânt în țara mea natală.

În mod regretabil, instituțiile de cultură din România nu au știut niciodată să își susțină, să își promoveze și să iși respecte artiștii cu adevărat valoroși, să se mândrească cu ei, așa cum văd că se întamplă peste tot în lume pentru colegii mei care sunt invitați să cânte anual în țările lor de origine (în Franța, America, Rusia, Germania, Anglia, Italia etc).

Cultura este oglinda și cartea de vizită a unei națiuni, atât în respectiva societate cât și în lume, însă cu tristețe observ că peisajul cultural și media din România este astăzi, posibil mai mult ca oricând, inundat de mult prea multă mediocritate, de prost gust și de ignoranță.

Cultura în România este un subiect prea puțin interesant și prea puțin profitabil pentru autorități sau pentru oamenii cu funcții în acest stat… cred că nu există astăzi nici măcar un singur om politic român cu adevărat pasionat sau sincer preocupat de un act cultural/artistic, indiferent de natura acestuia.

Mai merită să sper că se va schimba ceva vreodată în acest sens?”, a scris Angela Gheorghiu pe Facebook.

Angela Gheorghiu este o soprană din România, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume. Elevă a Miei Barbu, a absolvit Conservatorul din București în anul 1990. Reputata artistă lirică a cântat pe cele mai mari scene lirice din lume, fiind extrem de iubită și de apreciată de public. A fost căsătorită cu tenorul Roberto Alagna, de care a divorțat în anul 2013.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Accident cumplit pe lacul Garda, cuplu de îndrăgostiți spulberat de o ambarcațiune cu motor, corpul fetei găsit mutilat

Calenzano, 200 de români prinși la un restaurant, petreceau după ora stingerii, amenzi și închiderea localului