in

Adevăraţii INVESTITORI. Câţi bani mai trimit în ţară românii din străinătate

Cei mai mari investitor străini în România rămân tot românii din străinătate care trimit bani familiilor de acasă. Cel mai recent studiu Eurostat arată că suntem printre țările în care ajung cei mai mulți bani de la muncitorii străini stabiliți în străinătate. Cei 3,6 milioane de români care locuiesc şi lucrează oficial în străinătate au trimis anul trecut 3,4 mld. euro în ţară.

„Există o probabilă tendinţă de accentuare a ceea ce noi numim antreprenoriat transnaţional. Este posibil ca pandemia să fi grăbit planurile românilor din străinătate care voiau să îşi deschidă o afacere în ţară“, a spus profesorul Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Clasamentul remitenţelor din 2020 în rândul statelor UE arată un comportament complet diferit al diasporei în vreme de pandemie. Românii din străinătate au trimis în ţară 3,4 mld. euro în 2020 (în scădere cu 7% faţă de sumele trimise în 2019), spaniolii din străinătate au trimis acasă 2,9 mld. euro (în creştere cu 6% faţă de sumele din 2019), iar polonezii au avut remitenţe în valoare de 2,8 mld. euro (în scădere cu 10% faţă de anul 2019), acestea fiind statele cu cele mai mari încasări din remitenţe în 2020.

Economia României se sprijină în continuare pe banii trimiși de diaspora: 2,3 miliarde de euro în primele opt luni ale anului

La nivelul întregii UE, volumul remitenţelor a scăzut cu 9% în 2020 faţă de 2019; dacă în România scăderea a fost de doar 7%, în Polonia a fost de 10%, în Ungaria de 50%, în Cehia de 2%, iar în Bulgaria de 71%. „Dacă facem comparaţie între migraţia româ­nească în străinătate şi migraţia poloneză în străinătate, conform datelor de care dispunem din cercetări anterioare, rezultă că migraţia românească este familială în mai mare măsură decât migraţia poloneză spre exemplu.

„Putem spune că cel mai mare investitor străin în România sunt muncitorii români care trimit bani acasă. Ei trimit bani puțini, dar sunt mulți. Ca sume absolute, Germania este pe primul loc, apoi urmează Italia, Spania și Franța. Și, desigur, Marea Brtanie, care este aproape la nivelul Germaniei. România este cumva dependentă de aceste intrări de valută, care fac bine economiei”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale Române.

Estimările specialiștilor de la Banca Națională arată că până la final de an România vă aduna peste 5 miliarde de euro doar de la muncitorii cu rezidența în alte țări.

sursa: Mediafax

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
August Sinagra despre sechestrul goracci

„Sechestrul” Goracci, prof. Augusto Sinagra: „Cer scuze României și românilor pentru această defăimare”

intrare romani Italia

Cum pot intra românii în Italia începând de astăzi: formular, certificat, test