in

Românii vor avea carduri electronice de identitate. Care sunt restricţiile pentru cei care nu acceptă „buletinul cu cip”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că Executivul a adoptat hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

„Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare şi de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate româneşti atât în ceea ce priveşte dimensiunea acestora, cât şi privitor la datele personale. Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”, scrie Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, prin actul normativ aprobat este prevăzută şi simplificarea modalităţii de obţinere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

Documentele moderne de identitate sunt introduse la recomandarea UE (prin Regulamentul 2019/1157), au dimensiunile unui card bancar şi conţin şi date stocate pe cip, cum ar fi imaginea titularului, amprentele şi semnătura electronică a acestuia, între altele. 

Călătoriile doar cu buletinul în Europa, restricţionate

Când legislaţia privitoare la noile documente de identitate era în dezbatere publică, o parte a societăţii civile a protestat faţă de introducerea cardului de identitate cu cip, fapt care a dus la unele modificări ale proiectului. Astfel, va exista varianta ca noile cărţi de identitate să nu aibă cip. În plus, cei care acceptă cărţile electronice pot solicita neînscrierea amprentelor papilare pe unitatea de memorie.

De precizat că optarea pentru un card de identitate fără cip vine şi cu un mare dezavantaj. Mai exact, cei care vor refuza o carte electronică de identitate şi vor alege o carte de identitate simplă, fără cip, nu vor mai putea călători în străinătate în baza acestui document. De asemenea, nici cei care nu acceptă introducerea amprentelor pe cip nu vor putea merge în străinătate pe baza acestui document. 

Cartea de identitate electronică are formatul unui card bancar obişnuit şi conţine informaţii şi inscripţii pe ambele părţi. Concret, pe faţă conţine denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin), cetăţenia, data naşterii, codul numeric personal (C.N.P.), numărul documentului, data expirării valabilităţii, semnătura olografă şi imaginea facială a titularului.

Pe verso, cărţile electronice de identitate vor avea inscripţionate domiciliul titularului, data emiterii şi autoritatea emitentă şi o zonă de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Se anunță ZONA ROȘIE națională de Paști, blocaj în toată Italia în perioada 3 – 5 aprilie

Veste bună: Numărul deținuților români din închisorile italiene a scăzut cu o treime