in

„Tu eşti în videoclip?”, capcana online care te lasă fără bani în cont

Mare atenţie ce link-uri deschideţi atunci când primiţi mesaje pe Facebook Messenger! Dacă ai primit unul dintre aceste mesaje: „Tu eşti în videoclip?”, „Apari în acest video”, ai face bine să nu dai click pe link-ul atașat, chiar dacă vine de la un cunoscut.

Aceasta este una dintre cele mai mari înșelătorii online, din ultima perioadă. Oricât de tentat ai fi să vezi despre ce filmare este vorba, rezistă tentației de a accesa link-ul.

Italian sedus online de o româncă. Bărbatul i-a trimis 132.000 de euro, ea i-a pierdut la păcănele

Imediat ce o vei face, ai șanse reale să rămâi fără bani în cont, întrucât în sistemul de operare îți va fi instalat un virus care ar putea să facă ravagii cu parolele tale, inclusiv cu cea de la serviciul bancar online.

„Tu eşti în videoclip?” Ce trebuie să faci dacă ai accesat link-ul

Această înșelătorie a atras atenția autorităților române, cele care au lansat, ulterior, un mesaj de avertizare pentru cei care primesc astfel de mesaje de la prietenii din lista de Facebook.

În cazul în care ați primit un astfel de mesaj și ați apucat să accesați link-ul respectiv, Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă să urmați câțiva pași, pentru a preveni eventualele „dezastre financiare”, după cum urmează:

  • Schimbați de urgență parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași.
  • Asigurați-vă că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. „Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări).
  • Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte”, au mai scris reprezentanții DNSC.

Escrocherie online, preot român arestat la Cagliari

  • Măsuri suplimentare:
    – efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus;
    – verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute
    – verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.
    Poate cea mai bună metodă este, totuși, prevenția. Așadar, dacă primiți mesaje de acest tip (formulările pot varia) cel mai bine este să nu accesați acel link și, eventual, să îl anunțați pe cel de la care ați primit mesajul că s-a infectat cu un virus periculos, pentru ca, la rândul lui, să poată parcurge pașii de mai sus.

Mare atenţie şi la SMS-uri

Aceeaşi tentativă de phishing este folosită şi prin SMS, cu scopul de a obţine date financiare, sau alt tip de informaţii confidenţiale.
Mare atenţie şi la mesajele primite în numele unor firme cunoscute de curierat, care cer instalarea unei aplicaţii pentru monitorizarea coletelor. Este, de fapt un virus de tip troian, care fură datele de pe card.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Acord pentru salvarea românilor bolnavi de cancer în Italia

Acord pentru tratarea românilor bolnavi de cancer în Italia, între Episcopia română și Institutul de Tumori din Milano

bill gates anunta o noua pandemie

Bill Gates, noua profeție: „Următoarea pandemie va fi mai mortală decât Covid”