in

USL s-a rupt, liberalii au ieşit de la guvernare. Titus Corlăţean va prelua Românii de Pretutindeni

După aproape trei săptămâni de criză, în Uniunea Social Liberală a venit deznodământul. PNL a votat ieşirea de la guvernare şi cer demisia premierului pe Victor Ponta, pe care îl ameninţă cu moţiunea de cenzură. Conducerea PNL a decis ca miniştrii şi ceilalţi demnitari ai PNL să demisioneze din toate funcţiile guvernamentale. De la o majoritate cu 70% în Parlament, premierul Victor Ponta rămâne cu o susţinere fragilă şi, pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament, trebuie să se alieze cu UDMR.

Criza politică s-a declanşat după refuzul premierului de a accepta formula de guvern propusă de PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne.

„USL nu mai există. Nu mai are sens să prelungim un festival al ipocriziei”, a spus Crin Antonescu. Chiar dacă la nivel central miniştrii şi ceilalţi demnitari PNL au părăsit funcţiile, în teritoriu Crin Antonescu le-a dat mână liberă aleşilor să facă alianţă cu orice formaţiune politică. În plus, el susţine că până la finalul anului PNL ar putea reveni la guvernare.

Ponta a negociat cu UDMR

Cu puţin timp înainte ca liberalii să ia o decizie oficială în privinţa USL, premierul Ponta a făcut un apel la împăcare cu PNL, fără a răspunde însă cererii principale a oamenilor lui Crin Antonescu de a-l instala pe Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne.

„Apelul meu conţine şi disponibilitatea totală de a continua dialogul cu PNL. Orice se va decide astăzi, mâna mea rămâne întinsă către liberali“, a spus Ponta.

Apelul lui Ponta la împăcare cu PNL a venit în contextul în care şeful guvernului nu mai dădea oricum nicio şansă USL, el angajând deja negocieri cu minorităţile şi UDMR pentru susţinerea unei noi formule guvernamentale. Şeful executivului a avut o discuţie cu liderul maghiarilor Kelemen Hunor în care i-a făcut o ofertă concretă pentru a intra în echipa de la Palatul Victoria. Cu sprijinul UDMR şi al minorităţilor, o nouă echipă guvernamentală ar trece fără emoţii de Parlament.

Astfel, în alianţă cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, USD va avea o majoritate de 55%, mai exact 318 parlamentari, în condiţiile în care pentru asigurarea majorităţii în şedinţele plenului celor două Camere ale Parlamentului este nevoie de 298 de voturi.

Iohannis, „mărul discordiei”

Negocierile din interiorul USL pentru remanierea Guvernului au eşuat, după aproape trei săptămâni de discuţii. PNL i-a nominalizat pe Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne, cumulat cu funcţia de vicepremier, pe Teodor Atanasiu pentru a prelua Ministerul Economiei, Eugen Nicolăescu la Finanţe şi Cristian Buşoi la Sănătate.

Deşi nominal, premierul Victor Ponta s-a declarat de acord cu fiecare dintre aceste propuneri, a refuzat ca Iohannis să preia funcţia de vicepremier din poziţia de ministru de Interne.

O altă nemulţumire a liberalilor, la care au renunţat ulterior, a fost înfiinţarea USD, alianţa electorală dintre PSD-UNPR-PC pentru alegerile europarlamentare, alianţă despre care liberalii au susţinut că încalcă protocolul USL.

Lista miniştrilor interimari din Cabinetul Ponta III

Premierul Ponta a stabilit miercuri, 26 februarie, miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL. Dan Şova va fi interimar la Transporturi, Nicu Bănicioiu – la Sănătate, Robert Cazanciuc se va ocupa de Relaţia cu Parlamentul, Rovana Plumb – la Ape şi Păduri, Doina Pană – la Muncă, Mihnea Costoiu – la Cultură, iar Titus Corlăţean va prelua Românii de Pretutindeni.

Un Guvern Ponta III cu 17 ministere, patru vicepremieri şi patru miniştri delegaţi este, în linii mari, soluţia pe care USD se pregăteşte să o avanseze marţi, 4 martie, Parlamentului, cooptând şi UDMR la guvernare. Din negocierile deja avansate la momentul ruperii oficiale a USL prin ieşirea PNL de la guvernare, rezultă că UDMR va intra în noul Executiv cu un post de vicepremier pentru Kelemen Hunor şi două portofolii ministeriale.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Renzi, bello impossibile!

„De unde ai cei 60.000 de euro?”, întrebarea procurorilor DNA pentru Cristian David