in

VIDEO/ Teorie şocantă: Romanii sunt urmaşii tracilor

La începutul lunii martie a început să circule pe Youtube un film care, în mai puţin de o lună, a stârnit un val de vizualizări şi peste 800 de comentarii. Este vorba despre „Dacii- adevăruri tulburătoare”, un documentar care, potrivit realizatorilor,  ar demonstra care este adevărata origine a poporului român. Mai mult, autorii documentarului- căruia ziarul Adevărul i-a dedicat un amplu material- anunţă publicarea unor lucrări „ştiinţifice” care vor revoluţiona istoria noastră, aşa cum a fost cunoscută până acum şi predată în şcoli.

Argumentul lingvistic

 Potrivit teoriei susţinute în documentar, românii nu ar fi nicidecum urmaşii romanilor, ci ai tracilor, o populaţie din care se trag şi romanii. „Realitatea este foarte simplă. Simplitatea constă în faptul că au sosit romanii, au cucerit 14 la sută din teritoriul Daciei şi peste noapte, nu numai teritoriul cucerit peste o sută de ani învaţă perfect limba latină uitând limba lor, dar şi 86 la sută din teritoriul Daciei, oameni care nici măcar nu ştiau că au sosit romanii uită limba lor şi vorbesc latina"– susţine, în deschiderea documentarului, Napoleon Săvescu, directorul societăţii „Dacia Revival Internaţional”.

Tot în legătură cu originea limbii române a intervenit şi generalul în rezervă Nicolae Spiroiu, fost ministru al Apărării: „Imperiul Roman nu avea cum să disemineze limba latină pe un areal de şase ori mai mare decât cel pe care l-a ocupat”. „Statul iudeu a stat sub romani 800 de ani, vreo 400 de ani au stat grecii, egiptenii la fel" spune în documentar Mircea Chelaru, general în rezervă şi fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române.

“Cum e posibil ca Dacii să-şi fi abandonat limba şi tradiţiile şi să fi îmbrăţişat limba şi obiceiurile invadatorilor, în condiţiile în care mai putin de 20 la suta din spaţiul dacic fusese cucerit, teritoriu in care romanii au rămas doar 165 de ani. Oare o asemenea pretenţie nu sfidează logica. Alte state cucerite integral de romani şi în care stăpânirea romană s-a întins pe 400 sau 800 de ani nu şi-au lepădat limba şi nu şi-au uitat tradiţiile. Şi dacii au făcut-o fără ca măcar să-i forţeze cineva?", se întreabă realizatorii documentarului.

Răspunsul oferit de autori este următorul: dacii ar fi vorbit o limbă veche, precursoarea latinei vulgare.

Argumentul genetic

Pe lângă argumentul lingvistic, autorii mai prezintă şi “o probă genetică”. “Iată explicaţia Georgetei Cordoş, biolog la Institutul Victor Babeş: “Am realizat aceste studii de paleogenetică în Germania, în perioada 2004 – 2006, pe piese osoase aparţinând unor indivizi care au trăit pe teritoriul României în Epoca Bronzului şi Epoca Fierului, scopul fiind o analiză a structurii genetice a populaţiei vechi şi să o comparăm cu datele genetice ale populaţiei actuale. Am realizat în Hamburg un alt studiu de genetică moleculară şi e populaţia actuală, pentru a le putea compara" explică Georgeta Cordoş, bilog la Institutul Victor Babeş, care şi-a realizat teza de doctorat pe această temă.

Un alt om de ştiinţă interpelat de autorii documentarului este Alexander Rodewald, director al Institutului de Biologie al Universităţii din Hamburg care susţine că studiul genetic a indicat o înrudire îndepărtată cu populaţia actuală din Italia şi foarte apropiată cu cea din Grecia şi alte zone din Balcani. Procentul stabilit ca fiind moştenire genetică similară cu cea a grupului latin este surprinzător de mic, susţin realizatorii studiului. Dimpotrivă, studiile respective ar indica faptul că italienii din nord se înrudesc într-un procent foarte mare cu tracii care au trăit acum 5000 de ani pe teritoriul României.

„Se naşte o concluzie halucinantă. Nu noi suntem urmaşii romanilor ci o parte dintre romani sunt urmaşii tracilor", susţine, în final, scriitorul Daniel Roxin.

Alex Cohal: “Supoziţiile lingvistice din documentar sunt făcute de neprofesionişti”

În legătură cu documentarul care a făcut vâlvă în România, Alex. L. Cohal, doctorand în lingvistică la Universitatea din Pavia ne-a declarat: "Chestiunea a fost tratată şi este reperibilă în limba română, de un mare lingvist ieşean, Philippide, A. (1923), în "Originea romînilor, Ce spun izvoarele istorice",  Iaşi, Tipografia Viaţa romînească. Acolo se regăsesc analizate izvoarele istorice, în mare amănunt, fiind vorba despre o lucrare care îi poate mulţumi nu numai pe lingvişti, dar şi pe istorici. Istoria limbii române este corelată cu originea noastră, cu cele mai vechi izvoare, atât despre neamurile strămoşilor noştri, cât şi despre limba lor. Şcoala germană de la sfârşitul secolului XIX demonstrase că româna este o limbă neolatină, cu un substrat dacic (tracic), asupra acestuia din urmă fiind dovezi puţine. Pe rând, toate ramurile lingvisticii confirmă, în România şi în afara ei, această realitate. De atunci, mergând până în secolul următor, culminând cu momentul actual, nu există o altă teorie a formării poporului român şi a limbii române care să fie bazată pe dovezi şi deci acceptabilă de ştiinţa limbii, în afară de neolatinitate."

"Dealtfel, în documentar nu este cerută părerea niciunui lingvist. Supoziţiile lingvistice sunt făcute de oameni neprofesionişti", mai adaugă Alex L. Cohal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românca Ana Ularu, iubita celebrului actor american Bradley Cooper

Pe urmele lui Badea Cârţan la Roma