in ,

Asociația DACIA din Calabria sare în ajutorul Consulatului de la Catania: ”Sunt acuzații defăimătoare, este o grosolănie”

Mocanu Lenuța Gabriela, președinta Asociației Comunitea Românilor din Calabria DACIA, ne-a trimis la redacție un comunicat prin care dorește să contrazică afirmațiile făcute de Marius Dogaru, președintele Alianței Românilor din Italia, într-un material publicat zilele trecute în Gazeta Românească. În articolul intitulat Denunț împotriva Consulatului de la Catania: ”Multe din problemele românilor din Sicilia sunt rezultatul slabei activități”,  Dogaru își nemulțumirea sa și a membrilor asociației pe care o conduce,față de activitatea Consulatului de la Catania. Nemulțumirea decurge, spune el, din faptul că mulți dintre membrii asociației s-au plâns că nu găsesc ajutor în problemele cu care se confruntă, unde intervenția misiunii diplomatice ar putea exista. De asemenea, Dogaru atragea atenția asupra ineficacității funcționarilor care vin la evenimentele organizate de români.

Gabriela Mocanu îl contrazice pe Marius Dogaru și afirmă că intervenția sa este de fapt una politică iar activitatea diplomaților de la catania este foarte bună. De fiecare dată când domnii Consuli au fost sesizați cu probleme ce țin de abuzuri ale românilor, fie din partea angajatorilor, fie din partea autorităților, aceștia s-au implicat în masura în care legea a permis.”, a scris Gabriela Mocanu.


Iată comunicatul integral:

”Dorim sa atragem atentia ca rafuielile politice sau de orice fel e bine sa fie facute pe “silentios” si nu prin a invrajbi romanii din Italia care si asa sunt amarati de tot ce se intampla acasa, incat chiar nu e nevoie de si mai multa ura.

Vrem sa oferim o alta versiune a ce inseamna un raport intre o asociatie de romani din sudul Italiei si Autoritatile Consulare, in ceea ce priveste relatia dintre cetatenii romani si reprezentantii Consulatului din Catania.

Este punctul nostru de vedere, al unui grup de romani care din 2011 are experienta atat cu autoritatile locale italiene cat si cu cele romanesti ca si raspuns la acuzatiile defaimatoare la adresa domnilor Consuli de la Catania.

Rolul asociatiei noastre in teritoriu este pe de o parte de a sprijini romanii in gasirea de solutii la problemele lor si pe de alta parte de a fi o punte de legatura intre cetatenii romani si autoritalile locale italiene si de a reprezenta intereselor romanilor.

Facem prezent ca pana in 2016 pana nu au intervenit pe cale institutionala domnii Consuli Carmen Lililana Iacob si Domnul Consul Ioan Iacob, nimeni de la nivelul Primariei Cosenza sau a Provinciei Cosenza nu a luat in seama nenumaratele solicitari ale asociatiei. Pana la acel moment fiecare raspuns primit de la autoritatile italiene era cel ce privea implicarea lor in sustinerea cetatenilor romi, considerand ca in evidentele lor si in recensamantul lor, cetatenii romani sunt cei romi, ignorand astfel cei aprox.14.000 de cetateni romani cu resedinta in Provincia Cosenza, ca si cand nu ar exista.

A fost nevoie de 2 vizite in teritoriu, a domnilor Consuli, la discutii cu autoritatile italiene pentru a-i face sa depaseasca ignoranta si nepriceperea lor, astfel incat sa inteleaga ca cetatenii romani sunt cetateni comunitari, sunt marea majoritate muncitori, cu contracte de chirie si care nu creeaza probleme autoritatilor, iar ca cetatenii romani romi, reprezinta un procent mic, sunt o etnie, si nu ei sunt cei reprezentativi.

La fiecare invitatie a asociatiei nostre in teritoriu, in masura disponibilitatilor domnii Consuli au raspuns pozitiv. A nu se uita CA SUNTEM O ASOCIATIE NEAFILIATA POLITIC, MEMBRII NOSTRI SUNT CETATENI ROMANI. Fiecare eveniment este planificat din timp, iar acolo unde solicitam prezenta autoritatilor fie romanesti, fie italiene, o facem din timp, comunicand tipul intalnirii si tematica discutiilor.  

Dupa ce s-a deschis Consulatul de la Bari, aceeasi raport pozitiv si aceeasi implicare in relatia cu romanii l-am avut si cu doamna Consul General Lucretia Tanase si cu echipa Consulatului. Ambele echipe s-au implicat in sustinerea si promovarea drepturilor romanilor, in informarea noastra cu privire la drepturile si obligatiile noastre de cetateni comunitari.

De fiecare data cand domnii Consuli au fost sesizati cu probleme ce tin de abuzuri ale romanilor fie din partea angajatorilor, fie din partea autoritatilor, acestia s-au implicat in masura in care legea a permis. Nu cunoastem relatiile dintre asociatii si alte consulate dar a arunca cu noroi in niste oameni care s-au implicat de fiecare data, doar pentru ca la o intalnire politica nu au venit personal, si a declara ca “problemele românilor din Sicilia, sunt strâns legate deineficacitatea echipei de Consuli din Consulatul Român din Catania!” este  o grosolanie, arata necunoasterea realitatii din teritoriu si lipsa de experienta in activitatile cu romanii din diaspora italiana.

Va atasam poze care sa dovedeasca prezenta domniilor lor in randul romanilor din teritoriu.”

Cu deosebit respect,

Mocanu Lenuta Gabriela,

Presedinte Asociatia Comunitea Romanilor in Calabria DACIA

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mafia și-a întins tentaculele în România: ”Investesc în companii de construcţii, în sute de apartamente, în spa-uri”

Roma, tragedie cumplită pentru o româncă: blocată în trafic, copilul moare în urma unei crize de astm